Sve više biciklista na putevima, od početka godine 19 saobraćajnih nezgoda, UP podsjeća na propise
ilustracija

Bezbjednost u saobraćaju

Sve više biciklista na putevima, od početka godine 19 saobraćajnih nezgoda, UP podsjeća na propise

U 2020. godini, na teritoriji Crne Gore se ukupno dogodilo 19 saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti, a samo tokom juna, njih pet. S tim u vezi, crnogorska policije podsjetila je propise u saobraćaju koje biciklisti moraju poštovati.

Iz Uprave policije naglašavaju da je u posljednje vrijeme evidentan povećan broj biciklista koji učestvuju u saobraćaju na putevima, što je posledica razvoja biciklizma u Crnoj Gori, kao i sve više prihvatanje, od strane građana, ove vrste prevoza, kao alternativnog.

Kao posledica povećanog broja biciklista koji učestvuju u saobraćaju na putevima, došlo i do povećanog broja saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali biciklisti.

U cilju podizanja nivoa bezbjednosti ove kategorije učesnika u saobraćaju, koji su pored pješaka i motociklista najugroženija kategorija, koristimo priliku da podsjetimo sve učesnike u saobraćaju na zakonske odredbe kojima je regulisano učestvovanje biciklista u saobraćaju, kao i obavezama drugih učesnika u saobraćaju, prema biciklistima - saopštila je UP podsjećajući da je Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano:

- da se biciklisti moraju kretati biciklističkom stazom, odnosno biciklističkom trakom, ukoliko ona postoji, a ukoliko ne postoji, vozač bicikla za vožnju može koristiti kolovoz u širini do jednog metra od desne ivice kolovoza,

- da bicikl mora da ima uključeno jedno bijelo svijetlo na prednjoj i jedno crveno svijetlo na zadnjoj strani, prilikom kretanja noću, ili u uslovima smanjene vidljivosti,

- da je na magistralnim i regionalnim putevima zabranjena vožnja bicikla djeci mlađoj od 16 godina života,

- da na lokalnim putevima i ulicama biciklom mogu samostalno upravljati djeca sa navršenih 14 godina života,

- da vozač bicikla ne smije da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 km/h,

- da vozač bicikla mora da upravlja vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju,

- da zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na magistralnom i regionalnom putu na glavi mora nositi vozač bicikla,

- da je vozač bicikla koji se kreće kolovozom na javnom putu izvan naselja, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužan koristiti prsluk sa svjetlosno-reflektujućim osobinama.

Za nepoštovanje odredbi Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kojima su propisane i obaveze biciklista kada učestvuju u saobraćaju.

Propisane su novčane kazne u iznosu od 20 do 250€, u zavisnosti od vrste i težine prekršaja - saopštavaju iz policije.

Iz policije su podsjetili sve učesnike u saobraćaju, da su biciklisti ravnopravni učesnici u saobraćaju i da se u odnosu na njih mora postupati kao i prema svim ostalim učesnicima u saobraćaju, a posebno u dijelu poštovanja pravila saobraćaja - ustupanja prvenstva prolaza kada se biciklisti kreću putem koji je saobraćajnim znakom određen kao put sa pravom prvenstva prolaza, propuštanja biciklista na raskrsnici ili u susret sa njim, kada se biciklista nalazi sa njegove desne strane, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije propisano i tome slično.

"Još jednom apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, da se pridržavaju saobraćajnih propisa i da posebnu pažnju obrate na najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju, kao što su pješaci, biciklisti i motociklisti.Osim toga apelujemo i na bicikliste da se pridržavaju saobraćajnih propisa prilikom učestvovanja u saobraćaju, kako na taj način ne bi ugrozili svoju i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.", zaključuju iz UP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.