Euronews: Državljani Crne Gore mogu u EU posle 1. jula

Otvaranje granica

Euronews: Državljani Crne Gore mogu u EU posle 1. jula

Crna Gora se prema izvorima Euronewsa našla na listi zemalja čiji će građani moći u EU posle 1. jula

Euronews je iz diplomatskih izvora Evropske unije dobio potpuni nacrt popisa zemalja za koje će biti otvorene evropske granice i on potvrđuje navode da Brazil, Katar, SAD i Rusija nisu na popisu zemalja kojima će ulaz biti odobren.

Prema Euronewsu osim za našu zemlju granice se otvaraju i za Vatikan, Monako, BIH, Andoru, Srbiju, Ukrajinu, Albaniju, Tursku, Kosovo, Južnu Koreju, Turkmenistan, Vijetnam, Kinu, Tajland, Mijanmar, Mongoliju, Japan, Sjevernu Koreju, Gruziju, Butan, Libanon, Indoneziju, Uzbekistan, Indiju, Tadžikistan, Kazahstan, Palau, Novi Zeland, Australiju, Dominikansku Republiku, Bahame, Svetu Luciju, Urugvaj, Jamajku, Kubu, Gvakjanu, Paragvaj, Venecuelu, Nikaragvu, Kosta Riku, Kanadu, Angolu, Tunis, Nammibiju, Ugandu, Mauricijus, Mozambik, Zambiju, Ruandu, Etijopiju, Maroko, Alžir i Egipat.

Epidemiološki kriterijum glavni uslov za ukidanje ograničenja

Kako je prenijela Beta, ambasadori članica EU (Coreper) pokušaće danas da sastave konačnu listu trećih zemalja čiji državljani će moći da ulaze u EU posle 1. jula jer su suzbile pandemiju Kovida-19 na svojim teritorijama.

Briselski mediji pišu da će lista biti završena do 1. jula, a na njoj će u ovoj fazi biti ograničeni broj trećih zemalja 10-15, zavisno od izvora.

Prethodni sastanak o tome je bio pred dva dana, 24. juna.

Coreper je razmatrao da li dopuštena granica za neku zemlju treba da bude 16 inficiranih na 100.000 stanovnika kako je u pripremnom dokumentu predložilo hrvatsko predsedvanje Savetu, ili u rasponu od 16 do 20 na 100.000 stanovnika.

Ambasadori su se složili da epidemiološki kriterijum treba da bude glavni uslov za ukidanje ograničenja putovanja i odlučili se za granicu od 16 inficiranih na 100.000 stanovnika. Uz to, kriterijumi su održivi trend pada broja zaraženih, i način na koji treće zemlje upravljaju pandemijom i sprovode zaštitne mjere.

Pouzdanost podataka, prenose evropski mediji, još jedno je važno pitanje za 27 članica EU.Uz pobrojane kriterijume, moći će da se korisiti i princip reciprociteta. Kada lista trećih zemalja bude gotova, nacionalne vlasti će postupati u skladu s njom.

Lista će biti revidirana svake druge nedelje.Po medijima, SAD neće biti na listi jer imaju više inficiranih korona virusom nego evropske zemlje.
 Isti je slučaj i sa Brazilom i Rusijom. Članice će danas imati na raspolaganju i nove podatke Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), kako bi mogle prilagode listu.

Od 15. juna, od kada su prethodni podaci, situacija se promijenila i bilo je novog izbijanja infekcije u nekim zemljama EU Njemačkoj i Hrvatskoj.

Kako se navodi, do otvaranja spoljnih granica EU može da dođe samo ako sve članice prvo ukinu ograničenja koja su se prije nekoliko dana primjenjivala među njima.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.