Janjušević: Policija spriječila linč Bulatovića u Budvi, organi reda reagovali tek u krajnjoj mjeri
Policija u Budvi

Pomoćnik direktora policije smatra da su organi reda spriječili eskalaciju nasilja

Janjušević: Policija spriječila linč Bulatovića u Budvi, organi reda reagovali tek u krajnjoj mjeri

Pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević ocijenio je, u emisiji "Akcenti" Televizije Crne Gore da je policija u Budvi i drugim gradovima spriječila dalju eskalaciju nasilja.

On je kazao da policija u Budvi, uprkos brojnim verbalnim uvredama i kletvama okupljenih građana, nije reagovala sve dok oni, kako je naveo, nijesu pokušali da linčuju vršioca dužnosti predsjednika Opštine Vladimira Bulatovića.

"Policija ga je sklonila u CB Budva i desilo se da su okupljeni građani na silu pokušali da uđu u Centar bezbjednosti da se obračunaju sa njim. To je bila ta zadnja linija gdje je naređeno da se upotrijebe sredstva u skladu sa zakonom. Hemijska sredstva, znači najblaži oblik sredstava prinude koji maltene garantuje da nema povrijeđivanja građana", saopštio je Janjušević.

Podsjetio je da je 41 osoba uhapšena zbog izazivanja incidenata u više gradova, dok će krivično i prekršajno odgovarati 54 lica.

Janjušević je ocijenio da je u dijelu javnosti i medija stvorena neprijateljska atmosfera prema policiji koja samo, kako dodaje, štiti ustavni poredak i imovinsku sigurnost svih građana.

On je kazao da su policijski službenici na društvenim mrežama i pojedinim portalima targetirani na najbrutalniji način.

"Želim da poručim svima koji to rade da ćemo mi zaštititi naše službenike i niko se neće na takav način obračunavati sa njima", rekao je Janjušević.

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković ocijenio je da je policija u Budvi djelovala u skladu sa zakonom.

On smatra da je policija u dužem periodu izložena provokacijama, ali da je u ranijim slučajevima bila tolerantna.

Ponovio je da mu scene u prethodna dva dana liče na pobunu protiv Crne Gore.

"Ako vi imate da policija u kontinuitetu izdaje naređenja, a za to ona ima zakonski osnov, i ako se postupa po tim naređenjima nego se pribjegava sili, šta je to nego pobuna protiv države Crne Gore", naveo je Zeković.

On je naglasio da Savjet posebnu pažnju obraća na primjere prekoračenja policijskih ovlašćenja i da niko ne pokušava da ih prikrije.  

Politički analitičar Ranko Đonović smatra da nijedna policija u okruženju i regionu u ovim situacijama nije tolerantna kao crnogorska.

"Policija mora da odbrani državu, koju su životima branili naši preci i koju smo povratili 2006.", ocijenio je Đonović. On je naveo da su dešavanja u Budvi prešla svaku granicu.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.