Plaže Galeb, Sastavci i Rogami ovog ljeta spremno dočekuju Podgoričane i sve posjetioce glavnog grada
Foto: Glavni grad

Plaže Galeb, Sastavci i Rogami ovog ljeta spremno dočekuju Podgoričane i sve posjetioce glavnog grada

Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić, savjetnica u službi Glavnog gradskog arhitekte Andrijana Pavićević i savjetnik u Direkciji za imovinu Dino Kočan, predstavili su na današnjoj konferenciji za medije planove gradske uprave kada su u pitanju podgoričke plaže, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako su naveli, riječ je o valorizaciji plaže na Sastavcima, u Rogamima i plaže Galeb, kao mjesta koja imaju veliki potencijal, ali i istorijski značaj, kako za građane, tako i za turiste.

„Namjera Glavnog grada  je da oživimo sva tradicionalna mjesta okupljanja Podgoričana i ne samo naših sugrađana, već i  da pružimo novi sadržaj turistima, a naše plaže i rijeke imaju velike mogućnosti za to. Bogatstvo Podgorice je da rijeke protiču kroz centar grada i da se gradske  plaže nalaze u strogom centru što posebno fascinira turiste“, navela je zamjenica gradonačelnika Slađana Vujačić.

Ona je podsjetila da su  plaže bile omiljena mjesta okupljanja Podgoričana naročito šezdesetih godina prošlog vijeka i da je upravo cilj Glavnog grada da se građani vrate na gradske plaže i rijeke.

20200625102047Copy1030x773

Vujačić, foto: Glavni grad 

„Uzimajući u obzir  trenutnu epidemiološku situaciju koja je uslovila odlaganje mnogih putovanja, ovaj sadržaj će građanima  dati mogućnost da i u ovim  okolnostima uživaju u ljetu i boravku na otvorenom. Prva faza projekta se odnosi na uređenje lokacija, a u drugoj fazi će biti kreirana posebna kulturno-umjetinička ponuda, uključujući sportske i druge sadržaje.  Na Sastavcima će  već od jula biti dostupni različiti muzički, likovni sadržaji, književne večeri, pozorišne predstave i slično. Takođe, u cilju podizanja svijesti o značaju zaštite životne sredine, naročito kod najmlađih, organizovaćemo Dane ekološkog aktivizma na Sastavcima, kao i Dane otvorenog marketa koji je namjenjen promociji preduzetničkih ideja”, pojasnila je zamjenica gradonačelnika.

Plaža Galeb (Labud) će imati i mini biblioteku na otvorenom, prije svega sadržaj za starije sugrađane. Takođe, specifičnost ponude će se odnositi i na sportsko rekreativne dane i kulturno-umjetničke programe.

Plaža u Rogamima će biti dio projekta Mikro 020, a radovi na uređenju ove plaže su u pripremnoj fazi.

Zamjenica je zahvalila kompaniji Bemax, koja je ponudila da u cjelosti finansira uređenje ove lokacije,  i istakla da su više više puta pokazali da su istinski prijatelji Podgorice i njenih građana.

Vujačić je na kraju iskazala uvjerenje da će se na ovaj način vratiti duh  starim mjestima koja će opet biti  mjesta okupljanja i pozvala sve građane da se ovog ljeta družimo na podgoričkim plažama i da ih čuvamo.

Andrijana Pavićević ispred Službe glavnog gradskog arhitetkte istakla je da s obzirom na to da su u pitanju izuzetno vrijedni ambijentalni prostori,  sami objekti na njima se moraju uklopiti u dato okruženje, ne smiju biti invazivni, ne smiju biti agresivni i to predviđaju predložena rješenja.

„Podloga se ne smije betonirati, a objekte je moguće postavljati na platformama koje su čelične ili drvene konstrukcije. Privremeni objekti i prateći mobilijar moraju se oblikom, formom i materijalizacijom u potpunosti prilagoditi karakteristikama samog duha lokacije. Javnim pozivom smo zatražili da se dostavi skica prostorne organizacije tj. idejni koncept sa vizualizacijom prostora, prijedlog urbanog mobilijara i pratećih dodatnih sadržaja kao i rasvjete i zelenila. Korisnici se u svakom trenutku moraju voditi principima zaštite životne sredine, tokom pružanja usluga moraju koristiti isključivo biorazgradive materijale“, kazala je ona.

202006251021581030x773

Foto: Glavni grad

Pavićević je dodala da što se tiče plaže Labud dobijeno rješenje podrazumijeva postavljanje plažnog bara koji se nalazi na postojćoj betonskoj podlozi, zatim toaleta i magacina koji se nalaze na terasi iznad, te multifunkcionalne platforme do rijeke, zatim multifukcionalna platforma na rijeci i više modularanih platformi na plaži koje se ukrupnjavanjem mogu formirati u novu multifunkcionalnu veću površinu.

“I za plažu Sastavci smo dobili jedno neinvazivno rješenje koje podrazumijeva samo postavljanje plažnog otvorenog samouslužnog šanka u pećini koja se nalazi na terasi. Terasa će biti ono što i jeste-otvorena javna površina i svojevrsni park na rijeci. Nakon izgradnje vijadukta u Rogamima kompanija Bemax je podnijela inicijativu za uređenje ove plaže i ona je postala dio projekta Mikro 020 kroz koji uređujemo zapuštene zelene površine u gradu. U toku je izrada idejnog rješenja dok se provedu pripremni radovi. Kada govorimo o rijekama u toku je izrada glavnog projekta šetališta uz Ribnicu od objekta Banja do Sastavaka, uporedo se radi i izrada glanog projekta i njegova revizija tako da ćemo u  arednih mjesec dana dobiti za glavni projekat i izvještaj revizije nakon čega možemo raspisati tender. Kada je Morača u pitanju u toku je priprema konkurne dokumentacije i izrade geodetske podloge i u narednom periodu ćemo nraspisati konkurs za izradu idejnogurbaniostičko-arhitektonskog rješenja izgradnju šetališta uz Moraču na potezu od pješačkog mosta u Zagoriču do sportskog centra Morača, zaključila je Pavićević.

Dino Kočan iz Direkcije za imovinu komentarišući valorizaciju plaža Sastavci i Galeb kazao je da su predmet javnog poziva bile lokacije za koje je minimalna cijena bila 1500 eura.

"Za lokaciju Kajakaški klub smo imali jednu specifičnost jer se radi o lokaciji nepokretnog kulturnog dobra pa su propozicije oglasa podrazumijevale da projektant na tim privremenim objektima mora obratiti posebnu pažnju. Zadovoljni smo i za obje lokacije, i na sastavcima i plaži Labud, dobili smo finansijski prihvatljive ponude za Glavni grad a imale su i dodatni sadržaj koji su bili uslovljeni kriterijumima javnog poziva. Ugovor će biti potpisan u narednih nekoliko dana", zaključio je Kočan.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.