Nastavak dijaloga između Prištine u Beogradu u julu
Ilustracija

Evropska unija poziva na razgovore

Nastavak dijaloga između Prištine u Beogradu u julu

Portaprol EU Peter Stano izjavio je danas da EU očekuje da će se dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nastaviti u julu u Briselu.

”Sto je spreman, datumi mogu biti usaglašeni. Nije na nama da biramo s kim ćemo da pričamo. Na Kosovu je da izbere ko će u trenutnoj situaciji najbolje predstavljati njegove interese", rekao je Stano, prenosi Tanjug.

On je na konfrenciji za novinare u Briselu ocijenio da posljednja dešavanja oko podizanja optužnice protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija ne pomjeraju fokus EU sa nastavka dijaloga Beograda i Prištine koji se odvija u Briselu.

”Kada je riječ o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, onda se govori o dijalogu u kome posreduje EU. Taj dijalog nema alternative. Mi imamo obećanja obije strane da će se nastaviti dijalog i očekujemo da to bude u julu”, istakao je Stano.

On naglašava da obe strane znaju da postoji velika potreba za nastavak dijaloga kao zbog dobrobiti naroda tako i zbog napretka na putu približavanja EU.

”Evropska budućnost naroda na Kosovu i u Srbiji vodi kroz dijalog kome posreduje EU”, poručuje Stano.

Dodao je da EU očekuje od kosovskih vlasti da se pridržavaju obaveza prema vladavini prava i mandatu Specijalnog tužilaštva i odrede ko će ih predstavljati u dijalogu.

”Pored dijaloga sa Beogradom, kosovske vlasti moraju mnogo toga da urade na ublažavanju posljedica pandemije korona virusa, ali i da posvete svu svoju energiju i pažnju ekonomskim, zdravstvenim i socijalnim piitanjima”, zaključio je Stano.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.