U Švajcarskoj sve veći broj zaraženih, uglavnom putnici iz Srbije
Ilustracija

Švajcarska savezna vlada razmatra određene pogranično sanitarne mjere

U Švajcarskoj sve veći broj zaraženih, uglavnom putnici iz Srbije

U Švajcarskoj su u posljednja 24 sata registrovana 52 nova slučaja zaraze koronavirusom, a viša koncentracija inficiranih ustanovljena je kod osoba koje su u tu zemlju doputovale iz Srbije, saopštile su švajcarske zdravstvene vlasti.

"Vidimo laganu tendenciju porasta broja slučajeva. Primjećujemo koncentraciju kod onih koji ulaze iz Srbije", rekao je na konferenciji za novinare Štefan Kuster iz Savezne uprave za zdravlje, prenijela je švajcarska agencija SDA.

Kuster je rekao da taj rastući trend nije u potpunosti neočekivan posle ublažavanja mjera. Prema njegovim riječima, postoji veća učestalost slučajeva kod putnika iz Srbije, gdje je "epidemiološka situacija nejasna". Kuster je rekao i da švajcarska savezna vlada razmatra određene pogranično sanitarne mjere, ali nije naveo detalje.

Švajcarska još nije u potunosti otvorila granice za građane Srbije, ali im se u vanrednim slučajevima dozvoljava ulazak u zemlju.

U Švajcarskoj se trenutno na intenzivnoj njezi zbog COVID-19 nalaze 22 osobe, od kojih je 11 na respiratorima. U cijeloj Švajcarskoj u izolaciji se nalazi 160 osoba, a dodatnih 715 u karantinu, rekao je Kuster.

U četvrtak je u javnu upotrebu puštena aplikacija SwissCovid, kojom će se uz pomoć mobilnog telefona da prati kretanje zaraze i korisnici će da budu obavještavani o eventualnom kontaktu sa nosiocima virusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.