U posljednjih sedam dana u Belgiji zabilježen 531 slučaj zaraze koronavirusom
Ilustracija

11 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika

U posljednjih sedam dana u Belgiji zabilježen 531 slučaj zaraze koronavirusom

U posljednjih sedam dana u Belgiji zabilježen je 531 slučaj zaraze koronavirusom, a stopa zaraženih tokom posljednje dvije sedmice je 10,6 slučajeva na 100 hiljada stanovika, podaci su Insitututa za javno zdravlje Belgije.

Već nekoliko dana svi pokazatelji epidemije su u padu, ne samo kada je riječ o broju novozaraženih, već i hostpitalizacija i smrtnosti.

Prema informacijama dostupnim na internet stranici te ustanove, od početka mjeseca (od 1. do 24 juna) u Belgiji je ukupno registrovano 2216 slučajeva infekcije Kovid19.

Nadležni, međutim, i dalje preporučuju nošenje maski i naglašavaju da epidemija još nije pobijeđena, naročito u inostranstvu.

“Vidimo stabilno svjetlo na kraju tunela”, navela je premijerka Belgije Sofi Vilmes tokom jučerašnjeg zasijedanja Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Tokom sastanka Savjeta je najavljeno je da će faza 4 otvaranja, koja između ostalog obuhvata ponovni početak rada kazina, pozorišta, bioskopa, zabavnih parkova, igraonica, bazena, kao i sala za proslave i prijeme početi da se primjenjuje od prvog jula.

EK: kriterijum epidemološka situacija, ali i blizina integracija

Za početak narednog mjeseca planirano je i otvaranje spoljnih granica EU prema zemljama Zapadnog Balkana. Nakon posljednjih podataka koji govore o porastu broja novozaraženih virusom Kovid-19 širom regiona, u Briselu su nedavno kazali da pažljivo prate razvoj epidemiološke situacije.

”Preporuke za ukidanje restrikacija na putovanja sa zemljama Zapadnog Balkana nijesu povezane samo sa epidemiološkom situacijom već i sa blizinom integracija koje region ima sa EU i našim odnosima”, saopštili su u Komisiji.

Dodaje se da konačnu odluku o tome koje će se zemlje naći na listi zemlja kojima će biti mogućen slobodan ulazak u EU od 1. jula donijeti zemlje članice.

Evropska komisija je 11. juna predložila je da države Zapadnog Balkna budu prve na listi zemlja kojima će od 1. jula biti dozvoljen ulazak u zonu Šengena.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma su epidemiološka situacija, mjere zaštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta.

Od početka epidemije u Belgiji je registrovano 60.898 slučajeva infekcije Kovid19, a preminulih je 9.722.

 

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.