Nataša Šaković i Lašić ostaju u Spužu
Foto: Pobjeda

Apelacioni sud produžio pritvor optuženima za stvaranje kriminalne organizacije i nabavku oružja

Nataša Šaković i Lašić ostaju u Spužu

Apelacioni sud produžio je pritvor Nataši Šaković i Marku Lašiću optuženima da su počinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Optužnicom su obuhvaćeni Natašin suprug Marko Šaković iz Podgorice i njegov sugrađanin Marko Filmanović. Za Markom Šakovićem, koji je nedostupan istražnim organima, raspisana je potjernica, zbog sumnje da je 2019. godine formirao kriminalnu grupu koja je bila zadužena za nabavku oružja.

Uputstva organizatora

Rezultati iz istrage ukazuju da je djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme uz primjenu „pravila unutrašnje kontrole i discipline, pri čemu je svaki član imao unaprijed određen zadatak i ulogu“.

"M. L. je prihvatio da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije koje su mu prenesene preko članova grupe, da preuzima oružje od drugih članova, čuva ga u svojoj kući i po dobijenim uputstvima predaje i prodaje drugim osobama. N. Š. je prihvatila da postupa po nalozima i uputstvima organizatora kriminalne organizacije, da vrbuje druge članove, prenosi poruke i uputstva, preuzima nabavljeno oružje u većim količinama od M. F. koji ga je prethodno nabavljao za potrebe kriminalne organizacije, a potom ga predavala organizatoru ili drugim osobama. M. F. je prihvatio da u ovoj kriminalnoj organizaciji postupa po naredbama i uputstvima organizatora i da nelegalno i suprotno Zakonu o oružju nabavlja i kupuje vatreno oružje u prodavnicama oružja i registruje ga na preduzeće čiji je vlasnik, a nakon toga ga predaje drugim članovima kriminalne organizacije" – obraloženo je iz suda u odluci o produženju pritvora Našatš Šaković i Marku Lašića.

Priznanje

Osnovana sumnja da je Filmanović bio dio grupe proizilazi iz njegovog iskaza u kojem priznaje da je počinio krivično djelo. Iz dokumentacije koja je prikupljena tokom istrage proizilazi da je Filmanović kupljeno oružje predao Marku Šakoviću.

"Iz nalaza i mišljenja vještaka balističke struke proizilazi da je oružje koje je predmet ovog krivičnog postupka bilo u ispravnom stanju, dok je iz nalaza vještaka trasologa utvrđeno da su na dva pištolja uklonjeni serijski brojevi, iz čega proizilazi da su pripremani za krivična djela" – obrazloženo je ranije u odluci o pritvoru.

Marko Šaković je brat Milića Minje Šakovića i policija ih dovodi u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom. Oni su odslužili kazne za ubistvo Miroja Baošića koji je ubijen 2005. godine. Marko je osuđen tada na 12 godina, a Minja na 10, pa mu je kazna kao maloljetniku odlukom Apelacionog suda preinačena na vaspitnu mjeru u trajanju od jedne do četiri godine zatvora.

Iz policije su tada saopštili da je Milić sa bratom, sakriven iza žbunja, čekao da Baošić parkira vozilo ispred svoje porodične kuće i da je onda pucao.

Marko i njegova supruga Nataša već su hapšeni u decembru 2017. godine zbog oružja. Šaković je priznao krivicu i osuđen je na 11 mjeseci zatvora, dok je njegova supruga osuđena na sedam mjeseci. Policija je tada oduzela tri pištolja od Šakovića.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.