Kenan Hrapović

Hrapović ocijenio

"Neprihvatljivo je da zdravstveni radnici ne poštuju mjere"

Neprihvatljivo je da zdravstveni radnici ne poštuju mjere koje su donešene zbog epidemiološkog rizika koji nosi okupljanje građana, da ne poštuju propisanu fizičku distancu od dva metra, jer u novonastaloj epidemiološkoj situaciji zdravstveni radnici imaju posebnu odgovornost i obavezu, poručio je za Pobjedu ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Više od 60 ljekara iz Nikšića, u nedjelju veče u gradu pod Trebjesom, prisustvovalo je protestnoj litiji Srpske pravoslavne crkve, što je oštro osudio dio javnosti, jer su se oglušili o mjere Ministarstva zdravlja o zabrani javnog okupljanja i time pokazali nepoštovanje prema struci iz koje, mjesecima iz čitavog svijeta, stižu upozorenja o lakom širenju smrtonosnog korona virusa.

Ljekari su se pravdali time kako ih je „na molitvenom hodu ujedinila ljubav prema Bogu, poštovanje tradicije i borba za pravdu“.

Odgovornost

Prema riječima ministra zdravlja, rad u javnim zdravstvenim ustanovama podrazumijeva primjenu odluka Ministarstva zdravlja, posebno kada je riječ o zaštiti zdravlja i života stanovništva.

"Isto važi i za privatne zdravstvene ustanove koje imaju zaključene ugovore o pružanju usluga sa Fondom za zdravstveno osiguranje Crne Gore, kao i one koje su dobile rješenja o radu od Ministarstva. Zato, posebnu odgovornost i obavezu u novonastaloj epidemiološkoj situaciji imaju zdravstveni radnici, da poštuju i primijene mjere koje je donijelo Ministarstvo zdravlja, na prijedlog upravo njihovih kolega, naših epidemiologa. Ukoliko ne poštuju mjere svojih kolega, čuvajući svoje zdravlje i zdravlje drugih, onda ne poštuju ni njih, ne poštuju svoju struku, ne poštuju ono što je njihova osnovna obaveza, a to je čuvanje zdravlja onih zbog kojih su tu, a to su pacijenti", rekao je Hrapović.

Posebno, kako kaže, zabrinjava činjenica da jedan broj zdravstvenih radnika ne poštuje zdravstvene mjere resornog ministarstva koje su donešene na prijedlog epidemiologa Instituta za javno zdravlja.

"Neprihvatljivo je da se u skladu sa rizikom koji nosi okupljanje građana i nepoštovanje propisane fizičke distance od dva metra (Naredba za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa („Službeni list CG“, broj 50/20)), kojom je definisana zabrana javnih skupova na otvorenim i zatvorenim javnim mjestima, ako na njima prisustvuje više od 200 lica (svadbe, porodična okupljanja i druge organizovane proslave, kao i sahrane ili drugi skupovi), dešava da jedan broj zdravstvenih radnika ne poštuje te mjere", ističe Hrapović.

Postavlja se, kaže on, pitanje što je navelo ljekare da se odluče na kršenje mjera.

Motiv

"Što je motivisalo ljekare na ovakvo ponašanje nezabilježeno u bilo kojoj zemlji svijeta u periodu pandemije kovida-19? Da li je to glas protiv savremene medicine zasnovane na dokazima, protiv novih tehnologija u sprečavanju širenja i liječenju bolesti? Hoće li se ljekari izvinjavati svojim građanima ako svojim ovakvim ponašanjem unesu infekciju u bolnice i domove zdravlja u kojima rade sa nesagledivim posljedicama", pita ministar zdravlja.

U Crnoj Gori, dodaje on, postoji ogroman broj ljekara koji su privrženi savremenim postulatima liječenja i koji poštuju hijerarhijsko ustrojstvo zdravstvenog sistema, na korist zdravlja i života građana Crne Gore.

Činjenica je, ističe, da naši epidemiolozi upozoravaju da se posljednjih dana epidemiološka situacija usložnjava, što dovodi, podsjeća, do značajnog porasta broja inficiranih virusom, a to kao rezultat, nažalost, ima za posljedicu porast broja oboljelih u našim bolnicama.

"Građani treba da znaju da će situacija biti zasigurno još neizvjesnija kada je broj inficiranih u pitanju i zato i apelujem i upozoravam sve nas na povećan nivo odgovornosti prema sopstvenom zdravlju, a samim tim i zdravlju naših porodica, prijatelja, komšija i svih građana. Zbog toga smo svi u zdravstvenom sistemu u obavezi da učinimo sve, poštujući donešene mjere, da spriječimo rizik prenošenja novog korona virusa među zdravstvenim radnicima, između zdravstvenih radnika i pacijenata i na taj način obezbijedimo kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite. Preduzimanjem ovih aktivnosti, daje se puni doprinos zaštiti zdravlja zdravstvenih radnika, pacijenata i svih građana, a zdravstveni radnici primjer i puni doprinos zaštiti javnog zdravlja, u skladu sa epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori", poručuje Hrapović.

Cilj

Kategoričan je da svi imamo i nosimo i dio društvene odgovornosti, a lične svakako, za ostvarenje tog neupitnog cilja - zaštitu zdravlja i života svakog pojedinca u državi.

"Građani su u prethodnim mjesecima pandemije pokazali veliku odgovornost i to je, naglašavam, dalo odličan rezultat. Ozbiljnost epidemiološke situacije nas obavezuje da preuzmemo obavezu pojedinačne odgovornosti, i da se odgovorno ponašamo svaki dan, svaki sat, dok opet, zajedno, pobijedimo nevidljivog protivnika, kakav je kovid-19. Svako od nas mora da strogo vodi računa o mjerama koje su propisali oni kojima vjerujemo, a to su naši epidemiolozi, mjerama koje moramo poštovati u svojim domovima, na radnim mjestima, na ulici, u prodavnici, u zdravstvenoj ustanovi", poručio je Hrapović.

Ljekari iz Nikšića, njih 73, u ponedjeljak su u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, a u utorak im se pridružilo još 15 kolega, izrazili protivljenje Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i ustvrdili da nijesu prekršili mjere Ministarstva zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.