Gordana Đurović

Đurović saopštila

"Otvaranje poglavlja 8- dokaz da su vrata EU za Crnu Goru otvorena"

Otvaranje Osmog- poslednjeg poglavlja iz pregovaračkog procesa, veoma je važno jer dokazuje da su evropska vrata za CG ostala otvorena, zbog čega naša zemlja s optimizom očekuje jesen i novi investicioni paket, ocijenila je profesorica Gordana Đurović.

Đurović je kazala da sada treba sačekati oktobar i izvještaj Komisije, koji će poslužiti kao nova mapa puta, pri čemu, tvrdi profesorka, nakon izbora, nova vlada, treba da zna da 2025-ta ostaje realan rok za ulazak Crne Gore u Evropsku Uniju.

Osmo, poslednje neotvoreno poglavlje, evropsku agendu vraća na mjesto kojoj i pripada, a to je u centar, ne samo pregovaračkog procesa već i vladinih aktivonsti, jer integracije jesu strateška odrednica i razvojna orjentacija Crne Gore, kao dijela Evrope i evropskog trzišta.

"Mislim da je ovo veoma važno jer se pokazuje da vrata EU ostaju otvorena, zna se da je EU najjači donator u regionu, ona je vidljiva na svakom koraku, ona je infrastrukturno prisutna, pa na jesen i ocekujemo taj najavljeni investicioni paket EU za Zapadni Balkan i sa tim sve druge dobre stvari koje donosi proces integracija, i ovim potvrdom otvaranja poglavlja 8 stvari se dalje nastavljaju", navela je Đurović u intervjuu za Novu M.

Naglašavajući da je naša zemlja ispunila mjerila i sada predstoji zajednički monitoring, ali je kako je dodala, najvažnije da slijedi međuvladina konferencija, i da su do kraja preostali dijelovi o institucijama, što su zapravo formalno- tehničke stvari

"Svakako ovo je simbolički važno, više nego što ćemo mi nešto sad suštinski osjetiti, da bi preko noći mogli da dođemo da ispunjenja standarda, da bi mogli ići na dodjelu državne pomoći, ali suštinski jeste važno za CG, jer to predstavlja kontinuitet pregovaranja, pokazuje da nismo u blokadi procesa pregovora i zato što to potvrđuje, i to u vrlo važnom momenutu, da EU podržava CG, ona ne podržava nikoga pojedinačno ona špodržava državu CG na njenom strateskom prioritetu", rekla je ona.

Iako savjetuje postupne korake, Đurović smatra da otvaranje poglavlja 8 daje novi optimizam jer ce nam oktobarski izvještaj postati uputstvo za naredne poteze,a u kontekstu konačnog cilja- odnosno učlanjenja do 2025. Godine

"2025 godina je realna i još uvijek ostvarljiva i to jeste moguće ostvariti posle izbora u mandatu neke nove vlade i jednostavno tome se treba starteški posvetiti CG je mnogo puta dokazala da kada se dobro organizuje, pa bilo da je u pitanju odgovor na zdrastvenu krizu, odgvor na ekonmsku krizu ili izazove u procesu integracija ona može biti i uvijek jeste vrlo uspješna priča. Oblast konkurencije spada u najosjetljivije pregovaračke sfere, koju su i Hrvati otvorili pri samom kraju procesa, a koliko je važna za zajedničko evropsko tržište pokazuju i nova pravila, po kojima će Makedonija i Albanija to morati da urade relativno brzo. Crna Gora za sada je jedina na Zapadnom Balkanu koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja", zaključila je Đurović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.