Marković: Vlada po presudama Ustavnog suda u najkraćim rokovima realizovala sve obaveze prema bivšim radnicima
Duško Marković, Foto: Skupština Crne Gore

Marković: Vlada po presudama Ustavnog suda u najkraćim rokovima realizovala sve obaveze prema bivšim radnicima "Radoja Dakića“

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je, odgovarajući na pitanje predstavnika Posebnog kluba poslanika Gorana Radonjića u okviru Premijerskog sata, naglasio da je Vlada od samog početka mandata odgovorno pristupila naslijeđenom problemu bivših radnika fabrike "Radoje Dakić“, sa namjerom da ga riješi na zadovoljstvo radnika, i u najkraćem mogućem roku.

"U tom smislu, i pored brojnih ograničenja sa kojima smo se suočavali na polju fiskalne konsolidacije, u najkraćim rokovima realizovali smo sve obaveze proistekle iz presuda Ustavnog suda. Tako je zaključkom od 23. januara ove godine Ministarstvo finansija zaduženo da iz tekuće budžetske rezerve isplati sredstva po osnovu šest odluka Ustavnog suda od 26.07.2019. godine i 11.12.2019. godine, u ukupnom iznosu od 910 hiljada eura“, saopštio je Premijer.

Prema njegovim riječima, Ministrarstvo finansija je, postupajući po presudama Ustavnog suda Crne Gore, stečajnim povjeriocima preduzeća "Radoje Dakić“ u propisanom roku isplatilo naknade u neoporezivom iznosu od po dvije hiljade eura, zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku iz člana 32 Ustava Crne Gore, čime je omogućeno pravično zadovoljenje za 455 bivših radnika fabrike.

"Prošle nedjelje, dakle na sjednici održanoj 18. juna 2020. godine, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da iz tekuće budžetske rezerve, obezbjedi i isplati sredstva po osnovu još jedne odluke Ustavnog suda za ukupno 147 bivših radnika Radoja Dakića, u iznosu od 294 hiljada eura. Ova odluka Vlade realizovana je juče“, rekao je predsjednik Marković i dodao: "Jasno je, međutim, da dosadašnjim isplatama nijesu obuhvaćeni ni svi radnici fabrike, niti je isplaćeno njihovo centralno potraživanje. Ali je jasno i da ćemo izvršiti svaku sudsku odluku, u kojoj je Vlada obveznik postupanja.“

Premijer je napomenuo da je presudama Ustavnog suda konstatovano da se nakon otvaranja stečajnog postupka, koji se desio za mandata ove Vlade, bilježe prve konkretne aktivnosti na stvaranju pretpostavki za namirenje potraživanja radnika, i to poslije dužeg vremena.

"Iako konkretna postupanja nijesu bila u našoj nadležnosti, što je i konstatovano u sudskim postupcima, Vlada će obezbijediti nesmetanu isplatu sredstva za pravičnu naknadu“, istakao je on.

Ocijenivši da je zajednički zadatak svih u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti da se omogući svakom pojedincu da pravda bude zadovoljena, kao i da se u skladu sa praksom razvijenih društava ispravi određena greška, kako bi se osigurala pravna i svaka sigurnost našim građanima, predsjednik Marković je zaključio: "Upravo Vlada pokazuje da država vodi računa o našim radnicima, i našim građanima. Vjerujem da će i svi drugi učesnici u ovom složenom procesu dosljedno realizovati svoj dio obaveza. Nijedan radnik ne smije ostati zaboravljen i oštećen, a država je garant ispunjenja svih zakonitih i opravdanih potraživanja“.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.