Duško Marković

"Država uložila ogroman trud i novac da bi se izborila sa virusom koji je ponovo importovan iz Srbije neodgovornošću pojedinaca"

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je danas u Skupštini da je država uložila ogroman trud i novac da odloži pojavu koronavirusa, da spriječi njegovo širenje i da ga u najvećoj mjeri eliminiše i sačuva zdravlje i živote građana, ali da se virus vratio neodgovornošću nekoliko pojedinaca koji su bili utakmici u Beogradu ili su putovali u Tutin.

„Crna Gora je borbu protiv ove pošasti započela na vrijeme, još u januaru. Uradili smo sve da odložimo pojavu virusa, da ga već u toj fazi suzbijemo do nivoa kojim se može upravljati. Potom Odmah u martu, Vlada je donijela prvi paket mjera koji je imao dominantno socio-ekonomski karakter. Nakon tih prvih, hitnih mjera, poveli smo sveobuhvatan dijalog sa svim uključenim društvenim akterima sa ciljem pripreme drugog paketa mjera, koji smo usmjerili prema onima kojima je najpotrebniji. Cilj je bio da očuvamo supstancu naše ekonomije, i da šanse za razvoj ostanu realne i izvjesne. Vjerujem da smo u najvećojm mjeri uspjeli u tome. Bruto fiskalni efekat drugog paketa mjera iznosio je 75 miliona eura. Pored toga, Vlada je formirala poseban tim koji intenzivno priprema i treći paket mjera, koji će imati prije svega razvojni karakter. Razvojni – jer ovu krizu moramo doživjeti kao šansu da ujedinimo snage, pokrenemo potencijal i preduzetničku energiju; jer je naš dugoročni cilj da smanjimo uvoznu zavisnost, posebno u onim oblastima u kojima za to imamo komparativne prednosti; jer treba da očuvamo i osiguramo postojeća, i obezbijedimo nova radna mjesta. Znamo da neće biti lako, ali odlučnost, odgovornost i istrajnost koju smo pokazali u suočavanju sa pandemijom, najbolja su garancija da ćemo se uspješno izboriti i sa svim ostalim izazovima“ – kazao je predsjednik Vlade odgovarajući na Premijerskom satu na pitanje Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista o mjerama koje Vlada preduzima uoči drugog talasa koronavirusa.

Premijer je iskazao uvjerenje da će se Crna Gora izboriti sa koronavirusom, ali je istakao da neodgovornost pojedinaca dovodi do importacije i ponovnog širenja virusa.

„Vidjeli smo da se najveći broj novih slučajeva obolijevanja u ovom trenutku jasno i nesumnjivo može povezati sa svega nekoliko pojedinca, a ono što ih karakteriše je činjenica da su nastali direktnim izigravanjem mjera i preporuka Vlade i Ministarstva zdravlja. Sa prisustvom na fudbalskoj utakmici u Beogradu direktno se može povezati klaster iz Budve koji trenutno broji 11 oboljelih, ali i tri dodatna slučaja unosa virusa koji za sada nijesu rezultirali sekundarnim obolijevanjem, dok se čak 31 slučaja u rožajskom klasteru sa širenjem u Bar, Ulcinj i Berane povezuju sa nedozvoljenim prekograničnim kretanjem u opštinu Tutin u Srbiji. Ukupno 42 od 59 slučaja ili 76%. Takođe, epidemiološko istraživanje je u toku za 12 novih slučajeva, sa sličnim indicijama unosa. Nauka je jasna oko jedne stvari, a to je da će u slučaju nepoštovanja mjera prevencije, a posebno fizičkog distanciranja, nošenja maski i higijene ruku, vrlo vjerovatno i moguće doći do ponovnog masovnijeg obolijevanja čak i prije jeseni, odnosno prije nego što smo očekivali. Kada je riječ o trenutnom nivou obolijevanja kod nas, ono što zabrinjava je činjenica da smo opet izloženi importaciji sa više strana i na još više lokacija nego u martu, kao i činjenica da je broj kontakata koje su oboljeli ostvarili – veoma visok. Posebno zabrinjava način na koji je došlo do istovremene importacije virusa koji ukazuje na nizak stepen kolektivne odgovornosti, ali i ličnog osjećaja opreza, i opasnosti od zaraze“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer je rekao da ne postoji ni jedan jedini validan naučni dokaz koji bi ukazivao na slabljenje virusa, da se ne zna do kada će epidemija trajati, kakav će biti nje intenzitet i dalje posljedice, hoće li se virus ponavljati, i u kojem obliku, kada ćemo imati vakcinu ili lijek.

Premijer je odao prizanje svim institucijama i pozvao građane da daju doprinos u prevazilaženju krize, očuvanju zdravlja i života, ali i da u najvećoj mogućoj mjeri očuvamo i našu ekonomiju i finansijski sistem.

„Zadatak cijelog društva je da u ovim uslovima pokažemo, možda i na još bolji i cjelishodniji način, ono što će pokazati mnoge druge turističke destinacije – da smo odgovorni i da će u našoj zemlji turisti biti sigurni. Uvjeren sam da ćemo odgovoriti svim ovim izazovima jednako kao što smo to uradili i u prvoj fazi pandemije“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.