Ograničen broj vjernika ove godine na hadžiluku u Meki
Ilustracija

Ograničen broj vjernika ove godine na hadžiluku u Meki

Saudijska Arabija ograničiće ove godine na 1.000 osoba koje žive na njenoj teritoriji mogućnost prisustva godišnjem hadžiluku u Meki zbog pandemije korona virusa, rekao je danas ministar zadužen za hadžiluk Mohamed Benten.

"Broj hodočasnika će biti oko 1.000, malo manje, malo više", precizirao je na konferenciji za novinare Benten i dodao da "broj neće dostići 10.000 ili 100.000".

Na godišnjem hadžu u Meki obično se okupe milioni muslimanskih vjernika iz cijelog svijeta.

Benten je dodao da će tokom hadžiluka biti na snazi mjere socijalne distance i kontrole okupljenih kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Kako javlja AP, saudijski zvaničnici su rekli da starijima od 65 godina neće biti dozvoljen hadž i da će svi hodočasnici biti u karantinu pre i posle hadža.

"Ovo je veoma osjetljiva operacija i radimo sa stručnjacima ministarstva zdravlja", rekao je Benten, ističući značaj da se zaštite životi i zdravlje hodočasnika.

Hadžiluk se smatra jednim od pet stubova islama i svaki musliman treba da jednom u životu posjeti Meku.

Saudijska Arabija je jedna od najpogođenijih zemalja pandemijom na Bliskom istoku, sa više od 161.000 zaraženih i 1.307 žrtava.

Beta
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.