Šumske jagode otklanjaju simptome umora, pročišćavaju organizam, čiste krv...
Ilustracija

Šumske jagode otklanjaju simptome umora, pročišćavaju organizam, čiste krv...

Ove ukusne bobice uspješno otklanjaju simptome umora, pročišćavaju organizam, njeguju kožu lica i tijela, a mogu da ih konzumiraju i dijaberičari.

Šumske jagode su jedna od 400 dosad poznatih vrsta jagoda u svijetu. Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće gajene jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranljivih i ljekovitih materija.

Beru se od maja do avgusta i izuzetno su bogate vitaminom C - u toj mjeri da jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom. Pored toga sadrže vitamine B grupe, vitamin E, karoten, flavonoide, gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan…

Osvježavaju lice

UradisamaDubinskociscenjelica1

Foto: Ilustracija

Za njegu lica priprema se maska od šumskih jagoda tako što se desetak plodova propasira i pomiješa sa malo mlijeka. Drži se na licu dva-tri sata ili još bolje tokom cijele noći, a ujutru ispere mlakom vodom. Ova maska čisti i osvježava lice, a koži daje blistav i ujednačen ten.

Takođe, šumske jagode pospješuju cirkulaciju pa mogu da budu i dobar saveznik u borbi protiv celulita.

Divlja jagoda kao lijek

Prisustvo mangana u jagodama povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprečava prelazak zdravih ćelija u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranljive i ljekovite materije, šumske jagode treba da perete samo kratko, nikako pod jakim mlazom vode i to neposredno prije jela. Ako se odlučite da sušite plodove, kad se završi sušenje smjestite ih u platnene ili vrećice od jute i čuvajte na tamnom i suvom mjestu.

Čaj od lista jagode

Fragariaananassa

Foto: Ilustracija 

Čaj od listova šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje nervni sistem.

Uspješno se primjenjuje kod oboljenja materice jer sprečava jaka krvarenja. Kod oboljenja živaca čaj od listova i od cijele biljke (korijen, list), u kombinaciji s ostalim ljekovitim biljem, jača nervni sistem i smiruje.

Zapadna medicina koristi šumske jagode za liječenje lošeg ili izgubljenog apetita, astme, slabe cirkulacije, za čišćenje krvi, bolesti bešike, krvarenja, bolesti želuca (gastritisa, katara crijeva, slabog varenja...) i jetre (hepatitisa, ciroze, masne jetre...) proljećnog umora, kašlja, hemoroida, upale usne duplje, bolesti bubrega, artritisa, gihta, reume.

Pored svega navedenog – šumska jagoda je veoma jak antioksidans i štiti organizam od štetnih dejstava slobodnih radikala, koji su glavni prouzrokovači teških oboljenja, kakvi su maligniteti, piše Stil.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.