DPS: Izborna kampanja SPC u Crnoj Gori
DPS

DPS: Izborna kampanja SPC u Crnoj Gori

Tvrdnja SPC da se ne bavi politikom i da političke stranke nemaju uticaja na njene aktivnosti je prosto smiješna. Sjetimo se samo skorašnjih otvorenih mitropolitovih instrukcija vjernicima za koga da glasaju. I skandaloznog ponašanja sveštenika SPC koji su bili glavni organizatori ulične pobune u Budvi. Jedan od njih, Mijajlo Backović koji je, komandovao pobunom, javno je priznao:"Ovdje svi imamo isti cilj?!”, kazali su iz Demokratske partije socijalista.

"Na koji to cilj misli ovaj ratni veteran 63. padobranske brigade VJ, trenutno u ulozi sveštenika? Koji to “zajednički cilj” spaja SPC i one koji na ulici, nasilno ruše vlast? Odgovor je više nego jasan: ne pretjerivati s nasiljem, nego rušilačke  namjere utopiti u "mirne litije" i tako ukloniti legitimno izabranu vlast, a onda nema ne samo Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nego nikakvih crnogorskih zakona. Niti države  Crne Gore", naveli su iz ove partije.

Kako su kazali, SPC je nebrojano puta pokazala svoje političke ambicije i uzaludnu namjeru da mijenja vlast - i nikada se nije ogradila od neprimjerenih postupaka i izjava ne samo svojih sveštenika, ma koliko oni odstupali od osnovnih postulata hrišćanstva, nego ni svojih političara kao što je Mandić koji je u intervjuu jednoj srpskoj televiziji priznao da njegova partija "sa svojim sveštenicima" organizuje litije...

"Poslednji u nizu je zloslutni poziv sveštenika Jovana Plamenca, na linč čuvara reda i mira. Istog onog popa koji je u predvečerje izborne kampanje, oktobra 2016, objavio tekst pod nazivom: “Zašto ću glasati za Demokratski front?”. Više je nego jasno da je mnogo dokaza koji potvrđuju jasnu političku agendu SPC u Crnoj Gori. Uvjereni smo da su upravo njeni politički ciljevi i ambicije,  glavna prepreka rješavanju pravnog  statusa Crkve u Crnoj Gori. Ipak, imajući u vidu nesporan politički i antidržavni  angažman njenih sveštenika, bilo bi časnije da, kad već odbijaju da se u skladu sa pozitivnim propisima države Crne Gore registruju kao vjerska zajednica, to učine kao politička partija", zaključuju iz DPS-a.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.