Bilčik, foto: Screenshot/TVCG

Bilčik

"Crnoj Gori potrebno evropsko rješenje povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti"

Crnoj Gori je potrebno evropsko rješenje povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazao je kopredsjedavajući POSP-a Vladimir Bilčik.

Poručuje da sprovođenje tog zakona mora da garantuje slobodu religije, zaštitu osnovnih prava, ali i integritet države.

Sva otvorena pitanja u Crnoj Gori trebalo bi riještiti dijalogom. To je poruka koja je više puta ponovljena sa evropskih adresa, a koju je i crnogorskim donosiocima odluka i lično saopštio kopredsjedavajući POSP-a Vladimir Bilčik, tokom borvaka u Podgorici.

Nedavni predlog premijera Duška Markovića da obustavi primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Bilčik pozdravlja i vidi kao otvaranje vrata za razgovor.

"Sloboda religije je važna, širom Evrope, i mora da bude očuvana. Istovremeno, u ovom trenutku moramo da se postaramo da bezbjednost zdravlja bude prioritet svih građana u Evropi, uključujući i Crnu Goru s obzirom na situaciju sa covid19. To je važan faktor. Kada je riječ o primjeni zakona, mislim da ona mora da bude takva da garantuje slobodu religije, ali istovremeno i da garantuje zaštitu osnovnih prava i intgritet države, i to je nešto što mora biti riješeno samo kroz dijalog", kazao je Bilčik za TVCG.

Crna Gora, naglašava Bilčik, posvećena je evropskoj perspektivi, a samo evropsko rješenje mora biti osnova sveobuhvatnog prihvatanja.

"U ovom trenutku vidimo brojne tenzije, polarizacije, i mislim da u nekoj mjeri evropske insititucije mogu da pomognu u pronalaženju načina da suprotstavljene strane sjednu za isti sto, i nađu rjesenje za to pitanje. Mislim da je to dobar znak i pozdravljam tu odluku i ukoliko je potrebno više prostora, vremena, evropskog angažovanja, svi treba da budemo dio toga kako bi se postiglo evropsko rješenje, jer je budućnost Crne Gore u Evropi", rekao je Bilčik.

Premijer Duško Marković nedavno je predložio mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali je Mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.