IJZ: Novi talas obolijevanja od koronavirusa mogao bi da dođe i prije jeseni
IJZ

U slučaju nepoštovanja mjera prevencije

IJZ: Novi talas obolijevanja od koronavirusa mogao bi da dođe i prije jeseni

U Crnoj Gori i najvećem dijelu Evrope, u slučaju nepoštovanja mjera prevencije, a posebno fizičkog distanciranja, nošenja maski i higijene, novi talas obolijevanja od koronavirusa mogao bi da dođe i prije jeseni, upozorio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Iz Instituta su agenciji MINA kazali da iskustva iz drugih država ukazuju da je moguće da do novog talasa koronavirusa virusa dođe i prije jeseni.

„U slučaju nepoštovanja mjera prevencije a posebno fizičkog distanciranja, nošenja maski i higijene ruku vrlo je vjerovatno i moguće da će do ponovnog masovnijeg obolijevanja na sjevernoj hemisferi doći i prije jeseni“, naveli su iz IJZ.

Kako su kazali, trenutni nivo obolijevanja u Crnoj Gori, predstasvlja donekle očekivani scenario.

„Zabrinjava činjenica da smo opet izloženi simultanoj importacijji sa više strana i na više lokacija kao i činjenica da je broj kontakata koje su oboljeli ostvarili visok", navode iz Instituta.

Prema njihovim riječima, posebno zabrinjava način na koji je došlo do istovremene importacije virusa koji ukazuje na nizak stepen ličnog shvatanja opasnosti koju koronavirus nosi i nepridržavanja mjera i preporuka.

Iz IJZ su rekli da u Crnoj Gori primjena strogih mjera ograničavanja kretanja i drugih restrikcija ostaje kao moguće ali posljenje rješenje.

„Primjena strogih mjere će biti isključivo u situaciji ako dođe do raširene transmisije virusa koje je praćeno visokim stopama hospitalizacije ili umiranja", kazali su iz IJZ.

Iz te zdravstvene ustanove su saopštili da trenuto ne postoje validni naučni podaci koji ukazuju na slabljenje virusa ni adekvatno biološko objašnjenje za to.

„Niža smrtnost koja se registruje treba se uzimati sa rezervom jer je vrlo vjerovatno da je posljedica činjenice da trenutno više oboljevaju one kategorije stanovništva koje se ne smatraju posebno ugroženima odnosno mlađi", smatraju u IJZ.

Oni su kazali da se u posljednje vrije hronično oboljele osobe i stari bolje pridržavju mjera prevencije i da manje obolijevaju.

Prema njihovim riječima, situacija sa koronavirusom u Kini, ne razlikuje se mnogo od drugih država u svijetu.

„Ono što je sigurno je da virus ulazi u široku cirkulaciju širom svijeta, tako da su moguća ponovna žarišta naročito tamo gdje su opšte mjere naglo ublažene i popuštene odnosno tamo gdje se na individualnom nivou ne vodi računa o poštovanju mjera prevencije“, rekli su iz IJZ.

Iz IJZ smatraju da će u narednom periodu najveći pritisak biti na epidemiološke službe Instituta, domova zdravlja i mikrobiološku laboratoriju.

„Njihov će zadatak biti da pravovremeno detektuju sumnjive slučajeve, laboratorijski ih obrade, identifikuju oboljele i njihove kontakte i da ih smjeste u odgovarajuću izolaciju kako bi suzbili dalje širenje. Izolacija oboljelih u bolnicama će se takođe primjenjivati kod onih oboljelih čija klinička slika bude zahtjeval", naveli su iz IJZ.

Iz Instituta su rekli da je crnogorski zdravstveni sistem dosta spremniji za drugi talas koronavirusa.

„Međutim, sa ovakvim protivnikom protiv kojeg još uvijek nemamo odgovarajuće farmakološke mjere prevencije niti liječenja svi napori za prevenciju se još svode na postupanje odnosno adekvatno ponašanje građana“, naveli su iz te zdravstvene ustanove.

Iz IJZ smatraju da su i građani znatno spremniji za novi talas.

„Možda su trenutno zaboravili razarajuću moć koronavirusa i teške slike iz najpogođenijih država, ali smo sigurni da su u potpunosti spremni da se posvjete zaštiti ličnog i kolektivnog zdravlja te da će biti još odgovorniji u nedeljama koje su pred nama nego što su bili u martu i aprilu“, zaključili su iz IJZ.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.