Trenutne zalihe zaštitnih i dezinfekcionih sredstva dovoljne da opskrbe kompletan javni zdravstveni sektor
Ilustracija

Trenutne zalihe zaštitnih i dezinfekcionih sredstva dovoljne da opskrbe kompletan javni zdravstveni sektor

Zbog pojave novih slučajeva pozitivnih na korona virus, apoteke Montefarma, kako je potvrđeno Pobjedi iz ove ustanove, prethodnih par dana bilježe nešto veću potražnju zaštitnih maski, dezinfekcionih sredstva, vitaminskih preparata i imunostimulansa, a ova vrsta medicinskih sredstava tražena je i u privatnim apotekama.

Većih gužvi i redova pred vratima apotekarskih objekata u glavnom gradu u petak nije bilo, a kako je nezvanično rečeno Pobjedi u više privatnih apoteka, maski i dezinfekcionih sredstava ima, dok će neki od objekata koje smo posjetili dodatne zalihe dobiti i narednih dana.

Iz Montefarma naglašavaju da su trenutne zalihe zaštitnih i dezinfekcionih sredstva dovoljne da opskrbe kompletan javni zdravstveni sektor u narednom periodu, "naročito ako se uzme u obzir da ponovo imamo aktivne slučajeve u našoj zemlji".

''Javne zdravstvene ustanove za svoje osoblje imaju na raspolaganju sve što im je neophodno od opreme i dezinficijensa kako bi se zaštitili od novog korona virusa i nesmetano obavljali svoj posao'', rečeno nam je iz ove ustanove.

Oni naglašavaju i da je od pojave kovida-19 na teritoriji Crne Gore, Montefarm u saradnji sa NKT-om intenzivno nabavljao ličnu zaštitnu opremu i dezinfekciona sredstva i ta nabavka je i dalje aktuelna.

Maske u apotekama Montefarma koštaju 51 cent, dok cijena dezinfekcionih sredstava varira u zavisnosti od pakovanja, vrste proizvoda, koncentracije. Isti ovi proizvodi u brojnim privatnim apotekama različito su cijenjeni, pa se npr. cijene zaštitnih maski kreću u rasponu od 37 centi, 50 centi, 64 centa, 70 centi, 79 centi, pa i do euro, u nekim apotekama.

Odlukom Nacionalnog koordinacionog tijela u Crnoj Gori je ponovo obavezno nošenje zaštitnih maski na javnim mjestima. Iz Instituta su pojasnili da će obaveze nošenja maski važiti u javnim zatvorenim prostorima na način na koji je bilo propisano i ranije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.