Koronavirus bio prisutan u Italiji dva mjeseca prije prvog zvaničnog slučaja
Ilustracija

Pronađen u otpadnim vodama

Koronavirus bio prisutan u Italiji dva mjeseca prije prvog zvaničnog slučaja

Istraživanje italijanskog Nacionalnog instituta zdravlja pokazalo je da je novi koronavirus bio u otpadnim vodama u sjevernim gradovima Milanu i Torinu još u u decembru prošle godine, najmanje dva mjeseca prije nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze.

U okviru istraživanja, čiji su rezultati nedavno objavljeni, analizirano je 40 uzoraka vode prikupljenih u okviru redovnih pregleda uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u sjevernoj Italiji, od oktobra 2019. do februara 2020.

Pokazalo se da je virus koji uzrokuje bolest Covid-19 u bio prisutan u uzorcima iz Milana i Torina od 18. decembra, dok su raniji uzorci bili negativni, prenosi Beta.

"Ovo istraživanje može da doprinese razumijevanju početka cirkulacije virusa u Italiji ", navodi se u saopštenju instituta.

Istraživači su predložili korišćenje sistema za nadgledanje prisustva novog koronavirusa u vodnim sistemima, u nastojanju da pomognu identifikovanju mogućih novih epidemija.

Pilot projekat praćenja biće pokrenut sljedećeg mjeseca u turističkim mjestima, u okviru pripreme za šire praćenje uoči mogućeg novog porasta zaraze na jesen, saopštio je Institut.

Koronavirus se pojavio u sjevernom dijelu Italije još u decembru prošle godine, i prije nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze, objavio je italijanski Institut za otpadne vode (ISS) koji je to i otkrio.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.