Medojevć: Manji priliv investicija zbog koronavirusa, prvi pasoši po osnovu ekonomskog državljanstva biće uskoro uručeni
Dejan Medojević

Medojevć: Manji priliv investicija zbog koronavirusa, prvi pasoši po osnovu ekonomskog državljanstva biće uskoro uručeni

Zbog pandemije koronavirusa u ovoj godini priliv stranih direktnih investicija biće manji u odnosu na prošlu godinu. Direktor Agencije za investicije Dejan Medojević kaže da je Crna Gora interesantna investitorima što pokazuje i projekat ekonomskog državljanstva.

Prema procjenama Svjetske banke i brojnih međunarodnih institucija u ovoj godini očekuje se značajan pad globalnih tokova stranih direktnih investicija. Taj pad biće između 30 i 40 odsto u odnosu na godinu ranije.

"Prema podacima Centralne banke u prvom kvartalu ove godine u Crnoj Gori imali smo 134,2 miliona direktnih stranih investicija što je za 62 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Međutim, projekcija Ministarstva finansija pokazuje da ćemo u ovoj godini imati pad stranih direktnih investicija sa sedam odsto BDP-a u prošloj na 5,4 odsto BDP-a u ovoj godini što je zabrinjavajuće a sve zbog pandemije korona virusa koja u cijelom svijetu donosi negativne trendove ali ono što ohrabruje jeste da u 2021. godini očekujemo postepen oporavak i rast ekonomije od 4,9 odsto koji će u značajnom dijelu biti postaknut investicijama", objasnio je Medojević.

Kazao je da raduje činjenica i da se Crna Gora našla na 42. mjestu Forbsove liste najbezbjednijih zemalja i da je to značajan podsticaj za investitore da ulažu u našu zemlju. Dodao je da je i članstvo u NATO donijelo više investicija, a statistika pokazuje da od kada smo postali članica Alijanse imamo 66 odsto veći priliv direktnih stranih investicija.

"Crna Gora je bezbjedna destinacija i to je prepoznato kroz naše članstvo u NATO i svakako puno znači investitorima. Osim toga Crna Gora ima veoma popularnu i privlačnu poresku politiku i tu prije svega mislim na stopu poreza na dobit od devet odsto, porezu na dohodak fizičkih lica devet odsto, PDV 21 odsto, a primjenjuje se i snižena stopa od sedam odsto kada su u pitanju usluge hrane i pića u hotelima sa najmanje četiri zvjezdice u sjevernom regionu i pet zvjezdica u centralnom i južnom regionu. Osim toga Vlada ozbiljno radi na smanjenju birokratskih procedura i olakšavanju investitorima da rade i posluju u Crnoj Gori i ono što je veoma bitno jeste da Zakonom o stranim ulaganjima strani investitor ima ista prava kao domaći investitori i to puno znači onome ko odluči da ulaže u Crnu Goru", ističe Medojević.

Poslovni ambijent u Crnoj Gori se, kaže Medojević, iz godine u godinu poboljšava. Jedna od ključnih zamjerki stranih investitora bio je postupak javnih nabavki, investitori traže da on bude transparentan i otvoren. Iz Agencije poručuju da smo dobili novo zakonsko rješenje koje će riješiti brojne nedoumice.

"Zakon je u velikoj mjeri poboljšan. Imamo kvalitet i kada je u pitanju monitoring procesa i kada je u pitanju zaštita samih potrošača. Mislim da ćemo ovim zakonom dati kvalitetan odgovor na zamjerke koje postoje", poručio je direktor Agencije za investicije.

Pojava koronavirusa usporila je ali nije zaustavila projekat ekonomskog državljanstva. Prvi pasoši biće uskoro uručeni.

"Aplikacije i dalje stižu, a do sada smo primili nekih 35 aplikacija. Zeleno svjetlo je dobilo 12 aplikacija i došlo do finalnog rješenja i očekuje se u narednom periodu kada se otvore granice da MUP izda prve pasoše za ovih 12 aplikacija", objasnio je on.

Medojević napominje i da agenti rade na terenu, te očekuje da će  program ekonomskog državljanstva prave rezultate dati u narednom periodu kada se smiri situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.