U Srbiji moguće pooštravanje mjera, policijskog časa neće biti
Ilustracija

Imunolog Dječije klinike poručio da je epidemija još prisutna

U Srbiji moguće pooštravanje mjera, policijskog časa neće biti

Imunolog iz Dečje klinike na Tiršovoj klinici u Beogradu Srđa Janković kaže za "RTS" da je ponovno uvođenje policijskog časa ekstremno malo vjerovatno, ali da selektivne mjere i određene vrste obaveza koje bi bile sprovođenje i zakonski – nisu isključene.

Broj novozaraženih u Srbiji prema jučerašnjem presjeku je 93, dok je još jedna osoba preminula. Srđa Janković je rekao, gostujući u Jutarnjem programu na RTS-u, da je sasvim jasno da epidemija još nije završena.

"Broj novozaraženih osoba se održava na prilično stabilnom nivou već nekoliko dana, što govori o potencijalu za dalje širanje korona virusa, koji treba da spriječimo da bismo epidemiju priveli kraju", ističe Janković.

Prema njegovim riječima, epidemija se nije otela kontroli, ali postoji potencijal da dođe do pogoršanja.

Upitan da li je moguće ponovno uvođenje policijskog časa, Janković napominje da je to u ovom trenutku ekstremno malo vjerovatno, čak i isključeno, ali da selektivne mjere i određene vrste obaveza koje bi bile sprovođenje i zakonski – nisu isključene.

"Ništa zvanično ne mogu reći. Još ništa nije razmatrano, ali ako situacija nastavi da se pogoršava, sigurno je da je negdje preporuku moguće pojačati kao obavezu. Mislim na preporuke koje su trenutno na snazi", navodi Janković.

U svakom slučaju, kako je dodao, sada treba djelovati što spremnije kako ne bi dozvolili iznenađenja.

"Svijest i dalje ostaje ključna u ovom trenutku. Ne mogu da kažem da li će biti dodatnih mjera, ali to zavisi i od situacije. Ukoliko budemo svi zajedno uspjeli da ne dozvolimo da se situacija pogoršava, jasno je da završavamo ovi mjerama koje su na snazi", poručuje Janković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.