Kina: Najnoviji virus
Ilustracija

Kina: Najnoviji virus "evropskog porijekla"

Porijeklo Covida-19 koji je uzročnik najnovijeg sirenja zaraze u kineskom glavnom gradu Pekingu, je evropsko, potvrdila je stručnjak Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO), Maria van Kherkova.

Na konferenicji za stampu ona je izjavila da je SZO dobila nekoliko sekvenci genoma koronavirusa iz Pekinga i da je potvrđeno njihovo "evropsko porijeklo".

"Nova epidemija ne znači da se radi o drugom valu koronavirusa", rekao je direktor SZO za vanredne situacije, Majk Rajan, prenosi Ansa.

Prema njegovim riječima, ako dođe do izbijanja novog žarišta mora odmah da se reaguje da bi se izbjegao povratak na restriktivne mjere zatvaranja.

Rajan je naglasio da bi svaka zemlja mogla da ima sada drugi vrhunac zaraze koronavirusom, a može se očekivati i drugi val na jesen.

On je upozorio da se mogu "dogoditi obje pojave".

“Da biste držali pod kontrolom širenje Covida 19, neophodno je da se prati broj zaraženih i situaciju u zdravstvenim ustanovama. Ako su bolnice ponovo pretrpane, u opasnosti, mora se brzo da djeluje da se ne bi našli u situaciji kao na vrhuncu pandemije”, upozorio je Rajan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.