Hrvatska počela da vraća putnike iz Srbije i BiH

Pooštravanja mjera

Hrvatska počela da vraća putnike iz Srbije i BiH

Pojedini putnici koji su iz Srbije i BiH tokom posljednja dva dana pokušali da uđu u Hrvatsku, vraćeni su sa granice u svoju zemlju, piše "Jutarnji list".

Vraćeni su oni putnici koji nijesu imali valjani razlog potkrijepljen dokumentacijom.

To je, kako se navodi, rezultat pooštravanja mjera na graničnim prelazima sa Srbijom i BiH, s kojima je povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih nedjelju dana.

Za Jutarnji list je to potvrdio ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog štaba Davor Božinović, koji je rekao da su pojačane kontrole na tim granicama, te se striktno kontrolišu propisane mjere.

"Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, a da su pritom većinom vezane za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo sprovoditi intenzivnije kontrole. Svako ko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput ekonomskog interesa za našu zemlju", rekao je Božinović.

On je naglasio da Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice, kao što je to učinjeno prema deset evropskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

O potpunom zatvaranju granica prema tim državama zasad se još ne razmišlja.

I dalje su na snazi mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se preko hrvatske granice može ući samo u izuzetnim situacijama, te putnici (osim onih u tranzitu) mogu ući u državu samo ako pokažu na granici dokaz da su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj, ako imaju neki drugi neodložni lični razlog (odlazak na sahranu) ili ako imaju poslovni razlog ili je njihov dolazak ekonomski interes Hrvatske u šta se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.