Dogovora o situaciji u Budvi ni u naznakama
Foto: Printscreen

Nastavak u ponedjeljak

Dogovora o situaciji u Budvi ni u naznakama

Prva runda političkog dijaloga između predstavnika partija zastupljenih u lokalnom parlamentu u Budvi završena je bez naznaka o bilo kakvom dogovoru kojim bi se riješila politička kriza i okončale tenzije izazvane borbom za upravu najbogatijom opštinom u državi, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora upućenih u tok dijaloga.

Kako nezvanično saznaje taj list, predstavnici nove većine su, nakon što je objavljeno da će odluka o razriješenju predsjednika Opštine Marka Carevića i Skupštine opštine Krsta Radovića izaći u Službenom listu, na sastanku rekli kako su time ispunjene procedure da novoizabrani vršioci dužnosti predsjednika Opštine Vladimir Bulatović i Skupštine Opštine Snežana Kuč u ponedjeljak, sa po pet službenika, dođu na svoja radna mjesta.

Predložili su i da se tranzicija vlasti završi mirno i u skladu sa odlukama Upravne inspekcije ili da se čitav slučaj prepusti Upravnom sudu na odlučivanje, ali druga strana za to nije htjela ni da čuje.

Izvori Pobjede navode i kako su predstavnici Demokratskog Fronta i Demokrata Bulatoviću tokom sastanka rekli da „neće bit predsjednik“ i da će mu „trebat obezbjeđenje“.

Prijedlozi i kontriranja

Na sastanku se pominjala i ideja da dosadašnji predsjednik opštine Marko Carević zadrži tu funkciju do eventualne odluke Upravnog suda, a da predstavnicima nove većine pripadne Skupština Opštine. Tome su se, kako saznajemo, najviše usprotivili predstavnici Demokrata čiji je kadar Krsto Radović do sada bio na čelu lokalnog parlamenta.

-Niko se ni milimetar nije pomjerio sa startne pozicije i svi i dalje drže svoju stranu – saopštio je Pobjedi jedan od izvora upućenih u tok dijaloga.

Sastanak je završen dogovorom da se dijalog nastavi u ponedjeljak. Na sastanak, kako je Pobjedi rečeno, nije pozvan nezavisni odbornik Stevan Džaković koji je novoj većini omogućio prevlast u lokalnom parlamentu. Džaković, kako nam je rečeno, nije pozvan ni na dva odbojena sastanka koja su, nakon dijaloga, održana u kancelarijama DPS-a i Crnogorske u Budvi.

Sastanku su, u ime Demokratske partije socijalista, prisustvovali predsjednik budvanskog odbora te stranke Predrag Jelušić, odbornica Snežana Kuč i poslanik Nikola Divanović. Ispred Crnogoske, sastanku je prisustvovao v.d predsjednika Opštine Budva Vladimir Bulatović, a Socijaldemokrata predsjednik opštinskog odbora te partije Petar Ivković i odbornica Milna Raičković.

Demokrate su predstavljali odbornici Dragan Krapović i Mijomir Pejović, a Demokratski front menadžer grada Milo Božović i šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović.

Ispred građanskog pokreta Ura je bila odbornica Božana Jelušić, a Socijalističke narodne partije odbornik Krsto Rađenović.

Dijalog u cilju smirivanja tenzija i prevazilaženja političke krize u Budvi između svih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu dogovorili su u četvrtak predstavnici razriješenog i novog rukovodstva opštine, pošto ni nakon maratonskih pregovora koje su vodili nisu uspijeli da se dogovore ko je vlast, a ko opozicija u tom gradu, s obzirom da i jedni i drugi tvrde da su legitimni predstavnici vlasti.

Čekajući rasplet

U skladu sa dogovorom postignutim na tom sastanku da dok traje politički dijalog niko od njih ne dolazi u opštinske kancelarije, Carević i Radović sa jedne i Bulatović i Kuč sa druge strane juče ujutru nisu bili na svojim radnim mjestima.

Dogovoreno je, takođe, i da niko od učesnika u dijalogu ne iznose detalje sa tih sastanaka do postizanja konačnog dogovora.

Politička kriza i tenzije u Budvi uslijedile su prošlog mjeseca nakon što je nova većina u lokalnom parlamentu, koju sada čine DPS, Crnogorska, SD i nezavisni odbornik Stevan Džaković, odlučila da pokrene inicijativu o smijeni opštinskog rukovodstva.

Nakon što na dvije sjednice SO Budva, koje su 30. maja i 3. juna održane u šatoru postavljenom ispred zgrade Opštine, a koje je zakazao dotadašnji predsjednik SO Krsto Radović, u zakonskom roku nije omogućeno izjašnjavanje o podnijetim inicijativama, nova većina odlučila je da za 11. jun zakaže zasebnu sjednicu SO.

Onemogućeni da, odlukom Radovića, za te namjene koriste salu Skupštine opštine 17 odbornika nove većine zasijelo je u konferencijskoj sali obližnjeg hotelskog kompleksa „Slovenska plaža“ i izglasalo nepovjerenje Careviću i Radoviću, a za vršioce dužnosti njihovih funkcija proglasilo Vladimira Bulatovića i Snežanu Kuč.

Razriješeno rukovodstvo, međutim, ne priznaje sjednicu organizovanu na taj način, tvrde da je riječ o političkoj korupciji i poručuju da su oni jedini legalni i legitimni predatvnici vlasti izabrani na izborima.

Bulatović i Kuč, sa druge strane, navode kako vlast pripada onom ko ima većinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.