Odbijeno jemstvo: Perović i Pavlović ostaju u zatvoru
Sa privođenja jednog, foto: Arhiva Pobjede

Odbijeno jemstvo: Perović i Pavlović ostaju u zatvoru

Sudija Višeg suda u Podgorici Dragoje Jović odbio je jemstvo od ukupno 224.800 eura koje su ponudili Đuro Perović i Srđan Pavlović kako bi se branili sa slobode u sudskom procesu koji se vodi protiv njih kao članova kriminalne grupe koju je, prema stavu tužilaštva, formirao Danilo Đurović radi šverca droge.

Viši sud je 25. decembra potvrdio optužnicu protiv sedmočlane kriminalne organizacije koju Specijalno tužilaštvo tereti da je brodom ,,Manjifiko“ iz Južne Amerike u Kotor prokrijumčarila 18 kilograma kokaina.

Perović je na ime jemstva ponudio hipoteku na nepokretnost u iznosu od 86.609 eura dok je Pavlović ponudio hipoteku u iznosu od 138.191 euro.

Prijedlog optuženih je odbijen, kako saznaje Pobjeda, ne samo zbog preniskog novčanog iznosa koji je ponuđen već i zbog brojnosti i težine krivičnih djela (pripadništvo kriminalnoj organizaciji i šverc droge) koje se ogledaju kroz vrstu i visinu zaprijećene kazne i činjenični opis radnji u optužnom aktu.

Ovaj sud zaključuje da su iznosi ponuđeni na ime jemstva preniski i da ne pružaju dovoljnu garanciju za obezbjeđenje prisustva optuženih u daljem toku postupka.

Isti sud je nekoliko dana ranije prihvatio jemstvo optuženog Miloša Perovića koje se sastoji u stavljanju hipoteke na nepokretnosti čija je vrijednost 191.011 eura.

Međutim, u njegovom slučaju za pozitivnu odluku presudilo je što se on u činjeničnom opisu optužnog aktra ne optužuje u mjeri kao Đuro Perović i Srđan Pavlović. On se na optuženičkoj klupi našao jer su se u lokalu koji je njegovo vlasništvo, kako tvrdi SDT, sastajali članovi ove kriminalne organizacije i pravili dogovore oko šverca kokaina.

Osim Đurovića, Đura i Miloša Perovića, Srđana Pavlovića na optužnici su Miloš Petrić, Branimir Miletić, Toni Petković i Rade Samardžić. U optužnom aktu je navedeno da nijesu identifikovane osobe iz Kolumbije koje su učestvovale u švercu kokaina.

Mornar Srđan Pavlović je prilikom davanja odbrane prije dva dana u podgoričkom Višem sudu opovrgao iskaz iz istrage kojim je priznao članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je formirao Đurović kao i da je po njegovom nalogu utovario drogu na brod koji je u maju uplovio u Bokokotorski zaliv.

Pavlović je tada pred specijalnim tužiocem osim svoje razotkrio i uloge ostalih članova ove kriminalne organizacije.

Međutim, pred sudom je ispričao da je priznao pod pritiskom policije i tužilaštva.

Sa druge strane, u optužnici se navodi da je priznanje Pavlovića potvrđeno materijalnim dokazima, ali i listinzima telefonskih komunikacija koje su optuženi ostvarivali između sebe u periodu kada je droga unešena u Crnu Goru.

Prema navodima optužnice, Đurović, koji slovi za šefa ove organizacije, dobio je od Rada Samardžića informaciju da će se Pavlović kao mornar ukrcati na brod „Manjifiko“, a koji je imao planiranu putanju pogodnu za ,,poslovne“ poduhvate ove kriminalne organizacije. Uslijedila je ,,obrada“ Pavlovića.

Po nalogu Đurovića, Samardžić je prišao Pavloviću i predložio mu mogućnost lake zarade koja podrazumijeva prenos određene količine droge iz Južne Amerike u Kotor.

Uprkos riziku, Pavlović je prihvatio poslovnu ponudu Đurovića od kojeg je prije ukrcaja dobio kriptovani telefon kojim je dobio instrukcije o mjestu i vremenu preuzimanja dragocjenog tovara kada se brod ,,Manjifiko“ usidrio u Kolumbiji.

On je potom od dvije nepoznate osobe preuzeo 18 kilograma kokaina koje je sakrio na brodu. Prije usidrenja u Luci Kotor, Pavlović je po ranijem dogovoru sa Đurovićem, sa broda u more kod Veriga izbacio tovar sa drogom koji su, kako se osnovano sumnja, gliserom čekali Miloš Petrić, Đuro Perović i Branimir Miletić. Kokain je izvučen iz mora i gliserom prebačen na „sigurno“.

Akcija „Manjifiko“ realizovana je u saradnji sa partnerskim službama drugih država.

Kokain je u Crnu Goru stizao iz grada Kartagena, koji je glavni i najveći grad departmana Bolivar na karipskoj obali Kolumbije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.