Crna Gora nudi obuku pilotima iz NATO zemalja
Foto: NATO/Flickr

Sjevernoatlantski savez formiraće Centar za obuku avijatičara

Crna Gora nudi obuku pilotima iz NATO zemalja

NATO Divizija za investiranje u odbranu predložila je uspostavljanje NATO centra za obuku pilota u Evropi, a Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore spremno je da svoje kapacitete za obuku pilota helikoptera ponudi drugim članicama NATO-a ili partnerskim zemljama.

To je navedeno u Informaciji o potpisivanju namjere o uspostavljanju NATO centra za obuku pilota. 

Ministar odbrane Predrag Bošković potpisao je juče Pismo namjere sastanku NATO ministara odbrane, što znači da je Crna Gora zvanično potvrdila spremnost da bude dio ove mreže.

U dokumentu koji je Vlada objavila navodi se je u cilju efikasnijeg korišćenja postojećih kapaciteta za obuku pilota vazduhoplovnih snaga članica Sjeverno atlantskog saveza (NATO), NATO Divizija za investiranje u odbranu je predložila uspostavljanje mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi (NATO Flight Training in Europe - NFTE).

"Povezivanjem nacionalnih i multinacionalnih centara za obuku pilota u jedinstvenu mrežu unaprijedila bi se interoperabilnost i smanjili troškovi obuka za pilote aviona i helikoptera, kao i troškovi obuka za upravljanje bespilotnim letjelicama. Obuke bi se sprovodile širom Evrope, u centrima koje ponude države koje su iskazale interes za uspostavljanje mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi", navodi se u dokumentu, piše Pobjeda.

Do sada je jedanaest članica NATO, pisanim putem potvrdilo NATO Diviziji za investiranje u odbranu spremnost da se uključi u mrežu NATO centara za obuku pilota u Evropi. Ovoj mreži se naknadno mogu pridružiti druge članice NATO-a i partnerske države, uz saglasnost država potpisnica Pisma namjere.

Uspostavljanje mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi je predviđeno u dva koraka. Prvi korak je potpisivanje Pisma namjere od strane država zainteresovanih da učestvuju u uspostavljanju ove mreže NATO centara. Potpisivanje Pisma namjere ne stvara finansijske obaveze i svaka potpisnica Pisma ima mogućnost da odustane od učešća u uspostavljanju mreže, bez obzira na razlog, sve do potpisivanja pravnog akta kojim će biti uređena njihova prava i obaveze.

Drugi korak podrazumijeva usaglašavanje pravnog okvira za funkcionisanje mreže i potpisivanje pravnog akta, kojim bi se precizno definisale pravne i finansijske obaveze potpisnica.

"S obzirom da Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore može ponuditi svoje kapacitete za obuku pilota helikoptera drugim članicama NATO-a ili partnerskim državama, kao i da prepoznaje benefite upućivanja svog kadra u centre za obuku drugih zemalja članica NATO-a, Ministarstvo odbrane smatra cjelishodnim da podrži uspostavljanje mreže NATO centara za obuku pilota u Evropi", navodi se u Vladinom dokumentu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.