Priliv stranih investicija 282 miliona eura, iz zemlje se odlilo 101,5 miliona
Ilustracija

Centralna banka Crne Gore

Priliv stranih investicija 282 miliona eura, iz zemlje se odlilo 101,5 miliona

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 282,2 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 101,5 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u aprilu je iznosila 180,7 miliona eura, što je 78,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

"Ukupan priliv stranih direktnih investicija porastao je 31,9 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat povećanja priliva od interkompanijskog duga“, navodi se u Biltenu CBCG, prenosi Mina.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 8,8 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 92,7 miliona.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 95,8 miliona eura, što čini 34 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 31,7 miliona eura, a u preduzeća i banke 64,1 milion eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 176,9 miliona eura, što je 165,7 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.