Velika Britanija: Javni dug prešao 100 odsto godišnjeg BDP-a
Ilustracija

Posljedica krize izazvane koronavirusom

Velika Britanija: Javni dug prešao 100 odsto godišnjeg BDP-a

Britanska maloprodaj se oporavila u maju snažnije nego što se očekivalo, jer je zemlja postepeno ublažila mjere ograničenja.

Međutim, javni dug dostigao je rekordno visok nivo sa udjelom od preko 100 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP), prenosi Tanjug.

Promet na malo je skočio prošlog mjeseca za 12 procenata nakon istorijskog pada od 18 posto u aprilu, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS), prenosi Rojters.

Uprkos ovolikom rastu, majski promet u maloprodaji je za 13,1 odsto manji nego u istom mjesecu 2019.

Guverner Banke Engleske, Endrju Bejli, izjavio je u četvrtak da će izgleda privredni pad u prvoj polovini 2020. biti znatno manji nego što je centralna banka strahovala prošlog mjeseca, ali da nema garancije za snažan oporavak, te da će stopa nezaposlenosti porasti.

Britanija je zatvorila trgovine neprehrambene robe krajem marta, a samo mali broj njih je ponovo otvoren u maju. Ostalim prodavnicama u Engleskoj je tek 15. juna dozvoljeno ponovno otvaranje, uz mjere socijalne distance.

Prodaja u neprehrambenim prodavnicama porasla je za 24 odsto u maju na mjesečnom nivou, ali je i dalje manja za 42 procenta u odnosu na godinu ranije, a najteže su pogođene radnje sa odjećom, gdje je međugodišnja prodaja manja za preko 60 posto.

Istovremeno, prodaja goriva je skočila za 49 procenata, dok je promet u elektronskoj trgovini porastao na trećinu ukupne potrošnje, što je novi rekord.

Podaci ONS-a takođe pokazuju veliki rast britanskog javnog duga, što je rezultat ogromnog povećanja potrošnje, uglavnom na program očuvanja radnih mjesta po kojem država isplaćuje 80 odsto zarade privremeno otpuštenim radnicima.

Neto zaduživanje javnog sektora dostiglo je u maju 55,2 milijarde funti (68,7 milijardi dolara). To je devet puta više od deficita u istom mjesecu prošle godine.

Javni dug je prešao nivo od 100 posto ukupne ekonomske proizvodnje prvi put od 1963. godine, kada je Britanija još uvek otplaćivala troškove Drugog svjetskog rata, a što je odraz rekordnog pada privrede u aprilu. U aprilu i maju, zaduživanje britanske vlade je iznosilo 103,7 milijardi funti, i bilo je za 87 milijardi funti više nego u istom periodu 2019, navodi Rojters.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.