Hiperpigmentacija na strani lica na koju prislanjamo telefon: Šta tačno radi plava svjetlost?
Ilustracija

Što više vremena koristite ove uređaje veći je rizik starenja kože

Hiperpigmentacija na strani lica na koju prislanjamo telefon: Šta tačno radi plava svjetlost?

Već se zna da dugo izlaganje plavoj svjetlosti sa ekrana računara, tableta, televizora i mobilnih telefona, može da šteti očima.

 Plava svjetlost je dio spektra vidljive svjetlosti, a štetna je jer je kratkotalasna a ima visoku energiju. S obzirom na karakteristike postavlja se pitanje da li je i koliko štetna za kožu, prije svega lica i ruku.

Ako se emituje umjereno, plava svjetlost, čiji je izvor sunce, igra značajnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja, kaže dr Šari Marčbein, profesorka dermatologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Njujorku. Reguliše takozvani cirkadijalni ritam koji podrazumijeva ciklične promjene u fizičkom, psihičkom i mentalnom funkcionisanju, koje se ponavljaju na svaka 24 sata. Pojednostavljeno rečeno, reguliše naš prirodni ciklus spavanja i budnosti. Osim toga, plava svjetlost podiže raspoloženje, utiče na bolje pamćenje, koncentraciju, logičko rasuđivanje i druge kognitivne funkcije.

"Što se tiče kože, plava svjetlost štetno djeluje ukoliko se pretjerano izlažemo njenom uticaju. Doprinosi pojavi smeđih mrlja i tačkaste hiperpigmentacije na većoj površini kože, što je poznato kao melazma. Uzrokuje foto-starenje i raspad kolagena, vezivnog tkiva kože, pa je epilog pojava bora i opuštenost kože. Zapravo, pod uticajem plave svjetlosti može da dođe do pojave slobodnih radikala u koži, koji neumitno ubrzavaju proces starenja", navodi dr Marčbein.

Šta tačno radi plava svjetlost?

Ona pokreće određene procese u koži, kao u slučaju melazme, i stimuliše je da proizvodi više pigmenta. Takođe, postoje dokazi da u trenutku kada plava svjetlost prodire u kožu, nastaju reaktivna dešavanja koja izazivaju oštećenja DNK. Da se ovako nešto dešava pokazuje upala, raspad zdravog kolagena i elastina, kao i pojava hiperpigmentacije.

A kada je riječ o djelovanju plave svjetlosti sa digitalnih uređaja, profesorka Marčbein kaže:

Što više vremena koristimo ove uređaje, veći je rizik od preuranjenog foto-starenja kože. Ona ranije počinje da gubi elastičnost, na njoj se javljaju neuobičajene bore, kao i hiperpigmentacija. Sve to može da se dogodi ako kontinuirano mnogo vremena provodimo sa digitalnim aparatima, a prije svega držimo mobilni telefon na obrazu. Nažalost, još ne može da se precizira posle koliko sati rada na računaru, igranja video-igrica ili telefoniranja se prelazi granica štetnog djelovanja plave svjetlosti.

Njujorška doktorka kaže da je obavljeno svega nekoliko detaljnih istraživanja o tome šta se dešava u slučaju akumuliranog izlaganja plavoj svjetlosti sa ekrana. Ali, kod priličnog broja korisnika mobilnih telefona, na strani lica gdje ih prislanjaju, primjetna je hiperpigmentacija u vidu melazme, dok se ranije najčešće javljala na centralnim dijelovima obraza, oko jagodičnih kostiju.

Depositphotos151996256xl

Foto: Ilustracija 

Mrlje posle akni

Tamne mrlje kao posledica akni često su u gorem stanju na onoj strani lica na kojoj osoba drži mobilni telefon. Izgleda da u ovim slučajevima telefon "šalje" u kožu visok nivo plave svjetlosti. Istovremeno, ekran računara ne bi trebalo toliko da nas zabrinjava, jer sjedimo na određenoj udaljenosti od njega, kaže dermatolog Loreta Kiraldo, specijalista za njegu kože iz Majamija.

uzrokbubuljica

Foto: Ilustracija

Tamnija postavka

U ponudi je sve više proizvoda za zaštitu kože od plave svjetlosti, koji djeluju tako što blokiraju talasne dužine velike energije, koju emituje sunce i digitalni ekrani. U budućnosti će nas većina krema za sunčanje, osim od UVA i UVB zraka, štititi i od plave svjetlosti. Ono što zasad možemo da učinimo jeste da smanjimo nivo osvjetljenja na ekranu za 50 odsto ili da pređemo na tamniju postavku kako bismo sprečili oštećenje kože. Naravno, vodeći pritom računa da ekran ne zatamnimo previše. U suprotnom, naprezaćemo oči. Što se tiče mobilnih telefona, izbjegavajte da ih prislanjate na lice. Tako ćete da izbjegnete hiperpigmentaciju, ističe Loreta Kiraldo.

676790285dfb7fad1f414531715320wide

Foto: Ilustracija 

Izvor:Novosti.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.