Božović: Deksametazon ne uzimati na svoju ruku, može donijeti više štete nego koristi
ilustracija

Božović: Deksametazon ne uzimati na svoju ruku, može donijeti više štete nego koristi

Rezultati britanske studije koji pokazuju da lijek Deksametazon može pomoći u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa su ohrabrujući, ali ipak treba sačekati potvrdu tih, ali i rezultate drugih studija, kazala je Željka Božović iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva u Jutarnjem programu TVCG.

Građanima poručuje da nikako ne bi trebalo sami da uključuju ovaj lijek u terapiju, te da nema potrebe da stvaraju zalihe. 

"To je lijek koji jeste dugo u potrebi, ali i lijek koji ima i brojna neželjena dejstva. Njegovo korišćenje van striktno definisanih protokola može donijeti više štete nego koristi. Pacijenti ne bi sami nikako trebalo da sami uključuju Deksametazon, a ni da pokušavaju da stvaraju zalihe, jer to nije potrebno", rekla je Božović 

Napominje da se lijek koristi kod pacijenata na bolničkom liječenju i da je dostupan u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.