The Thing: Naučnici otkrili tajnu džinovskog jajeta teškog 6,5 kilograma
Foto: AFP

Pronađeno na Antarktiku prije deset godina

The Thing: Naučnici otkrili tajnu džinovskog jajeta teškog 6,5 kilograma

Naučnici u Sjedinjenim Državama otkrili su tajnu džinovskog jajeta pronađenog na Antarktiku prije gotovo deset godina, javio je BBC.

Naučnici godinama nisu uspjevali da identifikuju taj fosil sa ostrva Sejmur koji podsjeća na isduvanu fudbalsku loptu, zbog čega je dobio naučnofantastični nadimak The Thing (Stvar).

Međutim, sada kažu da jaje vjerovatno pripada džinovskom morskom gmizavcu koji je živio prije otprilike 68 miliona godina.

Vjeruje se da je to najveće jaje gmizavca na svijetu.

Fosil veličine 28x18 cm i težak 6,5 kilograma, otkrili su naučnici iz Čilea 2011. godine, ali je tek 2018. jedan naučnik s Teksaškog univerziteta u Ostinu zaključio da bi mogla da bude riječ o jajetu.

Dok veličina jajeta sugeriše da je pripadalo životinji proporcija velikog dinosaurusa, njegova meka ljuska "potpuno je drukčija od jajeta dinosaurusa", rekao je Lukas Ledžendr s Teksaškog univerziteta u Ostinu.

"Najsličnije je jajima guštera i zmija, ali potiče od zaista džinovskog rođaka tih životinja", kazao je, prenosi N1.

Upoređujući veličinu danas živih stotina gmizavaca i njihovih jaja, naučnici su rekli da je životinja koja je izlegla to jaje dugačka najmanje sedam metara.

Drugi fosili otkriveni na istoj lokaciji ukazuju na to da je jaje moglo da pripada džinovskom morskom gmizavcu nazvanom mozasaurus.

Studija je objavljena u stručnom časopisu Nature.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.