Unija slobodnih sindikata Crne Gore

Reagovali na izjavu Konjevića

"Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ispregovarali iz USSCG, nepotrebno miješanje političkih partija"

Predloženu verziju Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) ispregovarali su sindikati, pa je neumjesno bilo kakvo miješanje političkih partija u taj proces, ocijenjeno je iz Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Iz USSCG su, reagujući na izjavu zamjenika predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića, rekli da smatraju neprihvatljivim nametanje i miješanje političkih partija u poslove sindikata.

Konjević je pozvao predstavnike reprezentativnih sindikata da hiljadama radnika, koji čekaju penziju, objasne da li su i zašto gubili vrijeme u razgovorima sa predstavnicima Vlade koji očigledno nijesu namjeravali da usvoje inovirani Zakon o PIO.

Iz USSCG su rekli da su predloženu verziju izmjena Zakona PIO ispregovarali sindikati i to je aktivnost koju vode dvije reprezentativne nacionalne sindikalne centrale, pa je bilo neumjesno bilo kakvo miješanje političkih partija u taj proces.

"Posebno je neprihvatljivo da se političke partije bave unutrašnjim pitanjima sindikata i postavljaju pitanje odgovornosti sindikalnog rukovodstva prema sindikalnom članstvu“, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

USSCG se, kako se dodaje, nikada nije bavila unutrašnjim pitanjem političkih partija, jer to i nije njihov posao, a svako rukovodstvo pozvano je da odgovara isključivo svom članstvu.

"USSCG dala je poseban doprinos u kreiranju predloženog teksta izmjena Zakona PIO, jer je kroz taj zakon implementirana revidirana rezolucija o nužnosti promjene penzionog sistema koju su usvojili delegati Kongresa USSCG održanog 1. novembra 2017. godine“, navodi se u saopštenju.

Rukovodstvo USSCG u kontinuitetu i sa posebnom posvećenošću prati situaciju oko donošenja izmjena i dopuna Zakona PIO čije usvajanje očekuju do kraja ovogodišnjeg proljećnog zasijedanja Skupštine.

"Za nas je važno da taj zakon bude usvojen u ispregovaranoj formi i da ima retroaktivnu primjenu od 1. januara, na koji način bi ispunili obećanje koje smo dali našem članstvu i ukupnoj javnosti“, rekli su iz Unije.

Rukovodstvo USSCG spremno je da, kako se zaključuje, snosi odgovornost ukoliko zakon u ispregovaranoj verziji ne bude usvojen na proljećnom zasijedanju, ali ne pred političkim partijama već pred svojim članstvom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.