Hrvatska: Mladić skočio u nabujalu rijeku da bi spasio lane od utapanja
Mladić rizkovao život da bi spasio lane

"Učinio sam to bez razmišljanja"

Hrvatska: Mladić skočio u nabujalu rijeku da bi spasio lane od utapanja

Ivan Mezga, 21-godišnji mladić iz mjesta Slakovec u Hrvatskoj, rizikovao je život kako bi iz rijeke Mure spasio lane.

Ivan je toga 6. juna s prijateljima bio na obali rijeke Mure kad su u jednom trenutku čuli glasove bespomoćnog laneta.

"Ugledali smo lane kako se utapa u dubokoj i hladnoj vodi. Shvatili smo da moramo pomoći", priča Mezga, prenosi eMeđumorje.

Isprva su pronašli na internetu glasove srne i pustili ga na telefon. Lane je odmah krenulo ka njima. Tada je odlučio skočiti u vodu.

"Učinio sam to bez razmišljanja. Čim sam zagazio propao sam u mulj do koljena. No, nisam oklijevao. Bilo je teško plivati, usporavao me mulj i drva u vodi. Kad sam konačno doplivao do laneta, osjetio sam olakšanje, iako mi je i dalje fizički bilo teško. Taj osjećaj ne mogu opisati riječima. S njim sam plivao do obale, pokušavao sam mu glavu držati cijelo vrijeme iznad vode", ispričao je Ivan. 

Na obali su mu pomogli prijatelji. Lane više nije pokazivalo znake života pa su ga počeli oživljavati. I uspjeli su, lane je izbacilo vodu iz pluća i počelo normalno disati.

Zamotali su ga u ćebe  i nazvali lovačko društvo iz Vratišinca. Uskoro je došao lovočuvar koji ga je preuzeo i trenutno se brine o njemu.

"Čuli smo se, rekao mi je da je srna već dosta velika. Zdrava je, bit će dobro", kazao je Ivan. Spašeno lane se zasad ipak neće vratiti u prirodu jer ga zbog mirisa čovjeka majka više ne bi prihvatila.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.