Ako se bavite sportom potrebna vam je kvalitetna hrana koja će povećati izdržljivost tijela
Ilustracija

Ako se bavite sportom potrebna vam je kvalitetna hrana koja će povećati izdržljivost tijela

Za ljubitelje trčanja i sporta uopšte svrha hrane nije samo da se utoli glad. Ona ima ulogu goriva za mišiće i nephodna je za održavanja optimalnog nivoa energije.

Tijela osoba koje se bave sportom imaju posebne prehrambene potrebe, određene namirnice za njih su od neprocjenjivog značaja.

“Ako se bavite sportom, profesionalno ili amaterski potrebna vam je kvalitetna hrana koja će da poveća izdržljivost tijela”, smatra Nensi Klark autorka knige ”Prehrambeni vodič za maratonce”.

Pecivo sa kikiriki maslacem

Ako volite jutarnje trčanje, znate koliko je to teško da se radi na prazan želudac. Prošla je cijela noć od vašeg poslednjeg obroka i potrebno vam je nešto da vam da energiju. Ovakav obrok od oko 300 kalorija daće vam upravo tu energiju i osjećaj sitosti, a odličan je jer kombinuje ugljene hidrate i proteine i lako je svarljiv.

Banane

gkfhs0DLbanane1

Foto: Ilustracija 

Ovo voće je najbolje da uzimate prije poslijepodnevnog treninga. Konzumiranje banana prije trčanja nikad neće da bude greška, jer su lagane za varenje, a sadrže puno kalijuma koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanog udara.

Bobičasto voće

drmaline

Foto: Ilustracija 

Vaše noge izložene su teškom naporu prilikom aktivnosti kao što je trčanje, zbog toga ne iznenađuje pojava bola i grčeva nakon treninga usled mikroruptura u mišićima. Zato bi u ishrana trebala da sadrži što više bobičastog voća, koje djeluje regenerišuće na mišiće zbog visokog sadržaja vitamina C i kalijuma, što pomaže tijelu da “samo sebe popravi”.  

Brokoli

201909zastojevaznojestibrokoli316704893

Foto: Ilustracija 

Ova super hrana zahvaljujući visokom sadržaju kalijuma i magnezijuma pomaže da se održi normalan krvni pritisak. Osim toga, sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima antiupalna svojstva, ali i vlakna koja pomažu varenju, sprečavaju zatvor i regulišu nivo šećera u krvi.

Jogurt

Trčanje i slične aktivnosti mogu da djeluju blagotvorno na povećanje gustoće kostiju, tu značajnu ulogu ima kalcijum, a mnogi koji trče ga ne unosi u dovoljnoj količini. Jedan od najboljih načina za to je povećanje unosa jogurta, a najbolji odabir je grčki jogurt zbog obilja proteina koji grade mišiće.

Govedina

Ovo meso sadrži dosta gvožđa, važnog elementa za trkače i sportiste uopšte, jer anemija može značajno da poveća osjećaj umora i slabosti. Alternative za vegetarijance su grašak, mahunarke i zeleno lisnato povrće. Takođe ne treba da zaboravite na dodatak vitamina C u ishrani kako bi gvožđe moglo da se veže.  

Losos

pecenilosos7049

Foto: Ilustracija 

Osim što je bogat izvor proteina, losos je i odličan izvor omega 3 masnih kisjelina, koje djeluju antiupalno i podižu imunitet. Osim toga, riba je i inače odlična namirnica za osobe koje se bave trčanjem jer je lagana za probavu.

 

Izvor: N1

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.