Savjet za građansku kontrolu rada policije: Prekoračena ovlašćenja prilikom hapšenja Mikijelja
Foto: Screenshot

Savjet za građansku kontrolu rada policije: Prekoračena ovlašćenja prilikom hapšenja Mikijelja

Policijski službenici Centra bezbjednosti Bar - S.K. i A.H., upotrebom fizičke snage prekoračili su ovlašćenja prilikom hapšenja sekretara za investicije Opštine Budva Mladena Mikijelja.

To je saopšteno nakon sjednice Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Jedan policajac je danas u Budvi prilikom hapšenja Mikijelja, primijenio istu tehniku kao i američki policajac Derek Šovin 25. maja prilikom hapšenja Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu u Sjedinjenima Američkim Državama (SAD). Policajac je Mikijelju držao koljeno na vratu.

"Policajci su prekoračili danas u Budvi ovlašćenja, a neki od njih, uprkos obavezi, nijesu imali identifikacione oznake" - to su neke od ocjena Savjeta za građansku kontrolu rada policije, koji je večeras održao sjednicu u Budvi.

"Savjet je konstatovao prekoračenje ovlašćenja od strane policijskih službenika CB Bar - S.K. i A.H, prema građaninu M.M. Upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala je da prestane čim je prestao otpor lica prema kojem je upotrijebljena. Primjena konkretnog zahvata u predjelu leđa i vrata građanina M.M. je bila bez osnova. Savjet ocjenjuje da se upotreba tog zahvata treba ograničiti", rečeno je "Vijestima" iz Savjeta.

Nakon sjednice održane u Centru bezbjednosti Budva, saopšteno je da su na pitanja predsjednika i članova Savjeta odgovarali načelnik CB Budva Zoran Vučinić i komandir Stanice policije Slobodan Kovačević.

"U cilju razjašnjenja današnje primjene policijskih ovlašćenja. Omogućen je uvid u kompletnu službenu dokumentaciju a analizirana je i dostupna medicinska dokumentacija svih osoba koje su dovedene u službene prostorije policije. Savjet je, u prisustvu policijskih starješina, pažjiivo razmotrio više pojedinačnih situacija i analizirao dostupne video zapise i fotografije", saopšteno je.

Pojašnjeno je da su konstatovali da nije realizovana ranija preporuka o obaveznoj identifikaciji svih policijskih službenika. 

"Iako nije bila upitna identifikacija postupajućih policijskih službenika (što  potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednih starješine koji rukovodi izvršavanjem konkretnih zadataka), Savjet je ocijenio da u konkretnoj situaciji pojedini pripadnici interventne grupe CB Herceg Novi i CB Budva, sa zaštitnom opremom, nijesu imali jasne i vidljive oznake. Primjena propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika je nedosljedna i kasni, i Savjet poziva ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije da se to pitanje bez odlaganja riješi jer u interesu javnosti i kredibiliteta policije", saopštili su.

Oni ističu da su informisani o tome da su pripadnici Komunalne policije, Komunalne inspekcije i Službe zaštite i spašavanja aktivno pružali otpor i opstruirali rad policijskih službenika.

"Savjet je zabrinut zbog tog saznanja i ocjenjuje društveno neprihvatljivim pa i opasnim situacije moguće međusobne konfrontacije i konflikta lica sa javnim ovlašćenjima... Savjet će posebno razmotriti preduzimanje mjera od strane policijskih službenika povodom zahtjeva Ministarstva javne uprave kod obezbjeđenja nesmetanog obavljanja inspekcijskog nadzora".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.