Prekinuta rasprava o predlogu Tužilačkog savjeta, poslanici više diskutovali o situaciji u Budvi
Foto: Skupština Crne Gore

"Vlast postupanjem u Budvi ugušila Crnu Goru"

Prekinuta rasprava o predlogu Tužilačkog savjeta, poslanici više diskutovali o situaciji u Budvi

Poslanici crnogorskog parlament danas su prekinuli raspravu o predlogu Tužilačkog savjeta da se za Vrhovnog državnog tužioca izabere Lidija Vukčević i debata će biti nastavljena sjutra.

Poslanici su iskoristili ovu tačku dnevnog reda da komentarišu aktuelna dešavanja u Budvi.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević kazao je da je jasno da Vukčević, u trenutnom sazivu, neće biti izabrana za VDT-a.

On je rekao da Vukčević zaslužuje povjerenje, ali je ta odluka talac neophodne dvotrećinske većine.

Rakočević je kazao da ne vidi način na koji će se u parlamentu postići dvotrećinska većina.

"To smo vidjeli na primjeru Zakon o izboru odborika i poslanika kada smo ponuduli sva moguća rješenja koja bi odgovarala opoziciji. Nijesmo ni tada postigli sporazum, nijesmo ni tada došli do dvotrćinske većine, nećemo ni povodom ovog rješenja“, rekao je Rakočević, prenosi Mina.

Rakočević je kazao da ne vidi povodom kojeg će se pitanja vlast i opozicija složiti i da to je poraz demokratije u Crnoj Gori.

"Vrlo je simptomatično i za demokratiju jednog društva, ne za vlast, kada imate razgovore sa međunarodnim predstavnicima u Crnoj Gori koji kažu da u Crnoj Gori ne treba nužno mijenjati vlast, već treba mijenjati opoziciju“, rekao je Rakočević.

Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević je kazao da se “u močvari totalitarizma ne može graditi pravna država”.

On je rekao da je vlast danas dešavanjima u Budvi ugušila Crna Gora.

Poslanik Demosa Neđeljko Rudović kazao je da Crna Gora zaista ima tužioca, da bi taj tužilac prvo ispitao da li se Budvi desila politička korupcija.

"Da postoji tužilaštvo, da Crna Gora stvarno ima tužilaštvo ono bi ispitalo šta se dešavalo u parlamentu prije četiri godine, šta se dešavalo u Podgorici, Nikšiću i Andrijevici“, rekao je Rudović.

On je kazao da postojalo tužilaštvo danas ne bi svjedočili iznova o produbljivanju krize u Crnoj Gori i nestabilnosti koja je opasna za sve.

"Ovo nije situacija koja je opasna samo za Budvu već situacija koja je opasna za sve. Jer ova situacija obesmišljava sve“, rekao je Rudović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić rekao je da se krše norme i da je u Crnoj Gori bezakonje i u opoziciji i u vlasti.

“Sedamnaest je više od 16 ako je stečeno krađom”, poručio je on.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović je kazao je da su Crnoj Gori potrebne jake i nezavisne pravosudne institucije.

“Predloženi kandidat za VDT-a ima profesionalne reference i autoritet i respekt rada u Tužilaštvu”, kazao je Ibrahimović, navodeći njeno angažovanje u vezi procesuiranja ratnih zločina.

On je kazao da će poslanici BS biti uzdržani kada se bude glasalo o tom predlogu.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović ocijenio je da je u Crnoj Gori kolaps institucija, da je vd stanje u Sudskom savjetu, Ustavnom sudu, Tužilaštvu.

On smatra da bi na na čelu Tužilaštva trebalo da bude neko van struke da bi “posložio stvari u tužialčkoj organizaciji”.

“Od Rutovića, Stankovića, Katnića očekujem reakciju na grubo kršenje prava građana u Budvi”, kazao je Damjanović.

On je pozvao tužilačku organizaciju da zaštiti slobodnu volju građana Budve i da se, kako je kazao, odupre policijskom puču u tom gradu.

Izvor: Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.