Otkrij Rumuniju: Umjetnost priča univerzalnim jezikom, kultura da zbliži narode
Foto: EU Info Centar

Izložba otvorena u EU Info centru

Otkrij Rumuniju: Umjetnost priča univerzalnim jezikom, kultura da zbliži narode

Ambasada Rumunije u Crnoj Gori, u saradnji sa EU info centrom, organizovala je izložbu fotografija "Otkrij Rumuniju", poznatog rumunskog fotografa Florina Andreescua.

Izložba, na kojoj su prikazane ljepote Rumunije, biće otvorena do kraja juna u EU info centru. 

Izložbu su otvorili ambasador Rumunije Ferdinand Nogi, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević.

Rumunski ambasador Nogi pozvao je građane da posjete izložbu, kako bi upoznali Rumuniju i uživali u fotografijama koje "simbolično predstavljaju oživljavanje prirode, optimizma i solidarnosti“.

"Na ovoj planeti smo blagosloveni božanskim prikazima. Oni su svuda oko nas. Ne moramo ići  daleko, da bi pronašli ljepotu. Mala čuda su svuda oko nas. Jednostavno, dovoljno je da izađemo napolje i osvrnemo se na veliku tvorevinu kojoj pripadamo. Treba nam malo netaknute prirode da bi ostali svoji. Prošetajte šumom, provedite malo vremena sami u prirodi, to će vas definitivno razveseliti", poručio je Nogi na otvaranju izložbe.

IzlozbaOtkrijRumuniju3

Foto: EU Info Centar

Orav je istakao da uvijek rado posjećuje EU info centar, a da mu je danas posebno drago biti tu, jer njegove zidove uljepšavaju divne slike iz Rumunije.

Drljević je naveo da ovu izložbu doživljava kao priliku da se simbolično proslavi priroda u optimističnom duhu zajedništva i solidarnosti, ali i da se osvrne na nedavne događaje i zbivanja u Evropska unija.

"Umjetnost ne poznaje granice. Kultura i kreativnost su važna dobra svake države. Kada se dijeli sa drugima, umjetnost govori svojim univerzalnim jezikom i jača veze sa drugim zemljama, doprinosi održavanju jedinstva i pomaže međusobnom razvoju. Crna Gora je država koja promoviše snažne kulturne veze sa državama EU i čvrsto vjerujemo da ćemo ulaskom u EU obogatiti evropsku kulturnu baštinu. Zato sam zahvalan rumunskoj ambasadi na ovoj divnoj izložbi koja će doprinijeti boljoj povezanosti između naših naroda, jer je umjetnost vijekovima bila jaka veza između Evropljana“, rekao je Drljević.

Okupljenima su se obratili i Veselko Grubišić, ambasador Hrvatske koja trenutno predsjedava Savjetu Evropske unije, i njemački ambasador Robert Veber, koji su imali prilike da se i lično uvjere u ljepote Rumunije.

IzlozbaOtkrijRumuniju4

Foto: EU Info Centar

Ambasada Rumunije organizovala je ovu izložbu u čast ljetnje dugodnevnice, koja se obilježava 20. juna. Autor fotografija Florin Andresku poznati je rumunski fotograf i filmski producent, koji se od djetinjstva strastveno bavi umjetnošću.

Tokom 80-tih godina dokumentovao je svakodnevni život komunističke Rumunije, dajući fotografijama lični pečat. Autor je bestselera u oblasti fotografskih albuma o svojoj zemlji, a izlagao je širom svjeta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.