Kada je pravo vrijeme za uključivanje djeteta u kućne poslove?
Ilustracija

Djeca od dvije godine sposobna za prve radne zadatke

Kada je pravo vrijeme za uključivanje djeteta u kućne poslove?

Mnogi roditelji ne žele svoju djecu da opterećuju kućnim poslovima, ali za njih nikada nije prerano. Uključivanje u obaveze je važan dio razvoja djeteta jer se kroz njih ono uči da brine samo za sebe, dobija osjećaj odgovornosti i brže shvata značenje riječi obaveza.

Da li vaš mališan učestvuje u kućnim poslovoma uticaće na to kako će savladati i školske obaveze, a osjećaće se i kao aktivan i koristan član porodice. 

Upravo zbog toga većina stručnjaka ne preporučuje nagrađivanje djece koja pomažu u kući jer je to odgovornost koju dijele svi ukućani. Ipak, neće da škodi ako ponekad nagradite dijete. Kada uspješno obavi novi zadatak, osim riječi pohvale, iznenadite ga malom igračkom ili omiljenim slatkišem.

Kada je pravo vrijeme za uključivanje djeteta u kućne poslove?

Stručnjaci smatraju da su djeca od dvije godine potpuno sposobna za prve radne zadatke laganog intenziteta, a kakve dužnosti možete da dajete svom djetetu zavisi i od njegovog ličnog interesa. Djetetove zadatke možete da podijelite u tri grupe:

1. Lični zadaci - oni pomoću kojih će naučiti da se brinu za sebe

2. Kućni zadaci - oni koji će ga naučiti da je aktivan član porodice

3. Zajednički zadaci - aktivnosti koje će mu pomoći da nauči neku vještinu dok vama pravi društvo

Počnite s jednim ili dva lična i jednim kućnim poslom dnevno. Uvijek pokažite djetetu kako bi posao trebalo da bude obavljen i odvojite malo vremena da vježbate s njim. Kako bi se lakše snalazilo, možete mu na zid  da zalijepite podsjetnik s objašnjenjem zadataka (za djecu koja još ne čitaju - nacrtajte). Te dužnosti će ubrzo da postanu rutina, a vi pratite djetetovo napredovanje i s vremenom mu dajte više obaveza.

U uzrastu od tri godine dijete je spremno da samo izvrši sledeće lične zadatke: da odabere odjeću, obuče se, raspremi igračke, složi knjige na policu. Od kućnih poslova djetetu ovog uzrasta možete da date da nahrani kućnog ljubimca i da vam iz druge prostorije donese neki predmet koji je lagan i bezbjedan. Zajedno možete da postavite sto za ručak.

Kako kućne poslove da učinite zabavnim?

Uz male trikove pospremanje i čišćenje možete da pretvorite u zabavu u kojoj će vam vrijeme brzo da prođe, a vi i vaš mališan nećete ni primjetiti koliko ste posla obavili. Pustite muziku i u veselom ritmu počnite s čišćenjem.

Dajte djetetu krpu za brisanje prašine i recite mu: "Da vidimo možeš li da obrišeš prašinu s ovih polica do kraja pjesme". Kada dijete završi zadatak napravite pauzu i zaigrajte. Takmičite se sa djetetom ko će prije da počisti sto posle doručka. Posle nekoliko jutara pustite ga da pobjedi i jutarnje raspremanje stola mu prepustite kao obavezu. Znajući da najbolje obavlja određeni zadatak dijete će da dobije osjećaj važnosti i sigurnosti.

U nastavku vam donosimo preporučene kućne poslove za djecu od 2 do 12 godina. Imajte na umu da su ovo samo načelna uputstva i ako vaše dijete pokazuje interes za neke poslove koji su prema tablici namijenjeni za starije, bez ustručavanja ga uključite u obavljanje tih poslova, prenosi N1.

DJECA OD 2 DO 3 GODINE:

- slaganje igračaka
- brisanje i postavljanje kuhinjskog stola

7218757305c90e6777b039656762809700x393x0041171

Foto: Ilustracija 

DJECA OD 4 DO 5 GODINA:

- raspremanje kreveta
- metenje malih površina
- slaganje opranih peškira ili drugog veša

DJECA OD 6 DO 7 GODINA

- brisanje prašine s malih površina
- čišćenje WC šolje

DJECA OD 8 DO 9 GODINA

5860755depositphotos4145339s2019ff

Foto: Ilustracija 

- učestvovanje u pripremi obroka
- usisavanje malih površina
- pražnjenje kante za smeće

DJECA OD 10 DO 12 GODINA

- punjenje i pražnjenje mašine za veš
- spremanje malih obroka
- presađivanje cveća

cIMG22381024x664

Foto: Ilustracija 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.