Skupština Crne Gore danas bi trebalo da nastavi raspravu o izboru VDT-a
Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore danas bi trebalo da nastavi raspravu o izboru VDT-a

Skupština Crne Gore danas bi trebalo da nastavi raspravu o predlogu Tužilačkog savjeta da se za Vrhovnog državnog tužioca (VDT) izabere Lidija Vukčević, o čemu će se prethodno razgovarati na Kolegijumu predsjednika parlamenta.

Rasprava o ovoj temi počela je juče, ali je prekinuta poslije zahtjeva opozicije da predlog Tužilačkog savjeta obrazloži njegov predsjednik Ivica Stanković.

Stanković je odredio da predlog obrazloži u parlamentu član Savjeta Veljko Rutović.

Poslanici Demokratskog fronta su ocijenili da je taj potez Stankovića "poniženje Ustava i parlamenta", navodeći da on ne smije da se pojavi pred poslanicima.

"Minimum dostojanstva je da se Stanković pojavi u parlamentu i kao predsjednik Tužilačkog savjeta obrazloži predlog za VDT-a", kazali su predstavnici DF-a.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević je kazao da to što je Tužilački savjet umjesto predsjednika na plenum poslao svog člana govori do kojeg nivoa je doveden autoritet Skupštine.

Miodrag Lekić iz Demosa smatra da je neophodno prisutvo Stankovića, ocjenjujući da je parlament doveden na nivo mjesne zajednice.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je, na zahtjev poslanika DF-a, dao pauzu da bi se održala sjednica Kolegijuma.

Nakon pauze, predsjedavajući Skupštinom Branimir Gvozdenović je kazao da je dogovoreno da Rutović samo obrazloži predlog Tužilačkog savjeta, a da će se o daljem radu dogovoriti danas, nakon sjednice Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Rutović je kazao da je Tužilački savjet, nakon razgovora sa Vukčević, zakljućio da je dostojna za tu odgovornu funkciju.

U obrazloženju Tužilačkog savjeta se navodi da je Vukčević karijerni tužilac, koja je u državnotužilačkoj organizaciji provela 26 godina, od čega više od 23 godine na funkciji zamjenika tužioca, odnosno državnog tužioca.

Od formiranja SDT-a u julu 2015.godine, osim funkcije specijalne tuziteljke, obavija i funkciju zamjenice Glavnog specijalnog tuzioca.

Navodi se da je napredovanje u službi Vukčević zasnovano na odgovornom, stručnom, profesionainom i visoko moralnom odnosu prema poslu.

 

MINA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.