Kotoranin priznao krivicu: Vladimiru Pendi prijeti doživotna robija zbog šverca 20 tona kokaina
Foto: Pobjeda

Kotoranin priznao krivicu: Vladimiru Pendi prijeti doživotna robija zbog šverca 20 tona kokaina

Jedan od članova posade broda MSC Gajan, Kotoranin Vladimir Penda, koji je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u najvećem, otkrivenom, švercu droge u istoriji SAD, priznao je danas krivicu pred američkim sudom u Pensilvaniji.

Prema dokumentu koji je objavio američki sud, Penda se zbog ovog krivičnog djela, suočava sa doživotnom kaznom zatvora.

Federalni agenti su u junu prošle godine, na brodu MSC Gajen u Filadelfiji, pronašli oko 20 tona kokaina, čija je vrijednost procijenjena na preko 1, 3 milijarde dolara.

Prvog dana pretresa pronađeno je 16,5 tona kokaina i tada je uhapšeno šest članova posade, od kojih su četvorica iz Crne Gore, među njima i Penda. Pronalazak još tone i po kokaina uslijedilo je nakon saslušanja članova posade broda,

Tokom plovidbe, Vladimir Penda, četvrti inženjer na brodu je, kako je navedeno u optužnici, zajedno sa još pet članova posade, kokain ubacio na brod iz glisera, a potom drogu sakrio u brodske kontejnere.

Odmah po pronalaženju droge na brodu, uhapšen je i Budvanin Ivana Đurašević, kako i Fonofave Tijasagu, koji su radili na brodu. Oni su priznali da su tokom noći dobili nalog da sa 14 čamaca na brod pretovare džakove u kojima je bio kokain. Nedugo zatim, uhapšeni su i Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) iz Crne Gore i Lauli Pulu.

Jedan od direktora Carinske i granične kontrole SAD (CBP) Kasi Darst potvrdio je da je ovo najveća zapljena narkotika u Americi u poslednjih 230 godina.

"Mogu zvanično saopštiti da je CBP zaplijenio istorijsku količinu kokaina u našoj 230 godina dugoj istoriji, sa težinom od 39.525 funti i uličnom vrijednošću od oko 1,3 milijarde dolara", kazao je tad Darst za američke medije.

Jedan od zvaničnika DEA je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu, da se zaustavljao u Peruu i na Bahamima prije nego što je stigao do Filadelfije.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.