Protest medicinara u Parizu: Policija ispalila suzavac, medicinsko osoblje traži ispunjenje obećanja
Foto: Reuters

Protest medicinara u Parizu: Policija ispalila suzavac, medicinsko osoblje traži ispunjenje obećanja

Francuski policajci ispalili su suzavac na učesnike demonstracija zdravstvenih radnika u Parizu, javio je reporter Rojtersa sa lica mjesta.

Policija u oblasti Pariza objavila je na Tviteru video-snimke na kojima se vide maskirani demonstranti kako prevrću automobil i gađaju policajce kamenjem.

"Nasilne grupe pokušavaju da ometaju mirne demonstracije zdravstvenih radnika", navodi se u objavama policije.

Nekoliko hiljada ljekara, medicinskih sestara i njegovatelja okupilo se u nekoliko gradova u Francuskoj zahtijevajući više sredstava za javne bolnice i čitav zdravstveni sistem kako je obećao predsjednik Emanuel Makronu jeku epidemije koronavirusa.

Na poziv desetak sindikata predviđeno je 220 protestnih skupova tokom dana.

Medicinsko osoblje navodi da se tokom pandemije korona virusa od kojeg je u Francuskoj od marta umrlo 30.000 ljudi, pokazalo pogoršano stanje zdravstva koje traje godinama.

Predsjednik Makron je tokom epidemije koronavirusa obećavao pokretanje velikog plana investicija u zdravstvo i povećanje plata osoblju.

U Parizu su se medicinskom osoblju danas priključili pripadnici pokreta "Žuti prsluci" i kod Ministarstva zdravlja razvili transparent "Treba hitno reagovati", a neki su imali antirasističke transparente "Black lives matter".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.