Hapšenjem kriminalnih grupa spriječena ubistva u Crnoj Gori i inostranstvu
Sa konferencije

Saopšteno na zajedničkoj konferenciji policije i SDT-a

Hapšenjem kriminalnih grupa spriječena ubistva u Crnoj Gori i inostranstvu

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su hapšenjem kriminalnih grupa spriječena ubistva, kao i da je spriječeno da se Crna Gora vrati u vrijeme kada se nije poštovao zakon.

Katnić je to rekao na zajedničkoj pres konferenciji SDT-A i Uprave policije.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević kazala je da su Specijalno policijsko odjeljenje i Specijalno državno tužilaštvo (SDT) prikupili podatke prema kojima je više osoba osumnjičeno da su organizovali kriminalnu organizaciju i nezakonito stekli dobit od 20 miliona eura.

“Dokazi koji su do sada prikupljeni, ukazuju da je kriminalna organizacija djelovala od početka 2017. na teritoriji Crne Gore, Kosova i Srbije”, rekla je Vukčević na zajedničkoj konferenciji za novinare Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP).

vukcevic

Vukčević, foto: Pr Centar

SDT je, kako je kazala, 29. marta donijelo Naredbu o sprovođenju istrage protiv 11 fizičkih lica, zbog krivičnog djela stvaranje kriminale organizacije.

Vukčević je navela da su L.S. i J.I. osumnjičeni da su formirali preduzeća i lažnim fakturama prenosili sredstva na druga saopštila preduzeća iako roba nije isporučivana.

"U toku 2017. na teritoriji Crne Gore, okrivljeni Đ.M, L.S i J.I organizovali su kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i ekspolozivnih materija i neovlašćena proizvodnja, držamke i stavljanje u promet opojnih droga čiji su pripadnici postali okrivljeni D.D, P.F, L.V, J.M, P.V, I.M, Ž.P i V.M", kazala je Vukčević.

Saopšteno je da su otkrili kriminalnu grupu koja je izvršila više teških krivičnih djela, ali i planirala ubistva S. G. i Lj. M. u Budvi, ali i M. B. supruge svjedoka saradnika koji se protiv jednog od organizatora vodi pred Višim sudom.

Osim ta tri, njihovim hapšenjem spriječeno je i više ubistava u inostranstvu. Organizatorima te grupe označeni su R. V. i M. R.

Katnić je govoreći o kriminalnim grupa rekao da su na sreću cjelokupnog društva te kriminalne organizacije prekinute, otkrivene i danas se nalaze pod istragom SDT-a.

“Svi podaci i aktivnosti sektora za borbu protiv orginizovanog kriminala, Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva rezultirali su da možemo pratimo kriminalne grupe, koje su pokušale da Crnu Goru vrate makar tri vijeka unazad”, poručio je Katnić.

katnic

Katnić, foto: PR Centar

Kriminalne grupe, kako je naveo, djeluju veoma sofisticirano, koriste značajne resurse koje imaju i pokušavaju da u njih uključe državne resurse.

“Vidjeli ste da su novac koji država dobija od poreskih obaveznika, kroz fiktivne aktivnosti u desetinama miliona prebacivali u svoje džepove, a sve to onda koristili kao sredstva za kupovinu velike količine opojnih droga”, kazao je Katnić.

On je dodao da su od 1.januara preuzeti značajni postupci koji su rezultirali suzbijanjem organizovanog kriminala, a u toku su, kako je rekao, i druge aktivnosti o kojima će javnost biti obaviještena.

Katnić je je kazao da su obje kriminalne grupe bliske kotorskim kriminalnim klanovima.

On je rekao da je SDT u saradnji sa policijom pokazalo da ne rade samo na evidentiranju članova kriminalnih grupa i njihovo označavanje u "Bijeloj knjizi", već da ih otkrivaju, procesuiraju i time sprečavaju najteža krivična djela.

Katnić je upitan da prokomentariše poziv ministra pravde Zorana Pažina da sudski i tužilaški savjet treba da iskaže posebnu pažnju prema primjedbama Evropske komisije u vezi sa ocjenjivanjem tužilaca, rekao da on ne učestvuje u ocjenjivanju, ali da je potrebno do septembra izvršiti diferencijaciju kako ne bi bilo više ovakvih zamjerki.

“Ja sam član tog Savjeta za vladavinu prava koji daje dobre rezultate. Nešto što je kod nas demokratsko, to se pokazaje u Evropi da može bolje”, poručio je Katnić.

Upitan da prokomentariše to što jedini kandidat za izbor glavnog specijalnog tužioca, Katnić je rekao da je ohrabrivao sve druge da se prijave.

“Volio bih da ima više kandidata. Moj način rada je poznat, ali od mene nije zavisilo to sto sam jedini kandidat”, istakao je Katnić.

Izvor: Mina/TVCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.