Proglašeno vanredno stanje u Sjevernoj Makedoniji zbog parlamentarnih izbora
Stevo Pendarovski

Proglašeno vanredno stanje u Sjevernoj Makedoniji zbog parlamentarnih izbora

Predsjednik Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski, proglasio je sinoć vanredno stanje u trajanju od osam dana kako bi se omogućilo da vanredni parlamnetarni izbori budu 15. jula.

U saopštenju se navodi da je Pendarovski proglasio vanredno stanje koje će trajati do 22. juna, donio na predlog Vlade, da bi se omogućilo neometano pripremanje vanrednih parlamentarnih izbora koji su političke stranke dogovorile za 15. jul, i to uz sprovoodjenje mjera zaštite zdravlja tokom izbornog procesa u uslovima pandemije.

"Vanredno stanje u trajanju od osam dana će omogućiti da se neometano odvija izborni proces, da predsjednik parmenta donese rješenje o izborima 15. jula i da Državna izborna komisija napravi izmijenjeni rokovnik", napomenuo je predsjednik.

Pendarovski je istakao da očekuje da prevremeni parlamentarni izbori "budu fer, slobodni i demokratski, imajući u vidu evropsku perpektivu zemlje".

Po uredbi Vlade od 22. marta kojom su zbog pandemije odloženi izbori prvobitno zakazani za 12. april, izborni proces se nastavlja odmah po ukidanju vanrednog stanja i traje preostala 22 dana, što znači da bi bez novog varednog stanja, trebalo da budu 5. jula.

Sjeverna Makedonija od početka januara ima tehničku vladu za sprovodjenje izbora, a od raspisivanja izbora 12. marta ne funcioniše parlament jer se raspustio zbog tada planiranih izbora.

Vanredno stanje koje je u Sjevernoj Makedoniji bilo uvedeno 18. marta zbog epidemije korona virusa, prestalo je u nedjelju, 14. juna, posle 88 dana.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.