Evropske države otvorile granice za putovanja unutar Šengena, evo kad će za Zapadni Balkan
Ilustracija

Evropske države otvorile granice za putovanja unutar Šengena, evo kad će za Zapadni Balkan

Većina zemalja članica EU od danas je otvorila svoje granice za putovanja unutar Šengena.

Granice su otvorile i Njemačka i Francuska, dok bi manji broj zemlja, među kojima i Španija i Portugal, svoje granice prema susjedima trebalo da otvori do kraja mjeseca.

Od 1. jula bi trebalo da uslijedi "druga faza" otvaranja EU koja se odnosi na postepeno ukidanje restrikcija na spoljnim granicama Šengena uključujući i prema Zapadom Balkanu.

Putnici će ažurirane informacije o prelascima granica, mogućim restrikcijama putovanja, mjerama koje se i dalje na snazi u cilju zaštite javnog zdravlja u pojedinačnim zemljma od danas u podne moći da nađu na novoj aplikaciji "Re-open EU".

Evropska komisija je osnovu pozitivnih informacija o epidemiološkoj situciji unutar cijele EU pozvala sve zemlje članice da ukinu kontrole na unutrašnjim granicama u okviru Šengena.

"Epidemiološka situacija u cijeloj EU se ubrzno poboljšava. Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraze ocijenio je da kontrole na unutrašnjim granicama među članicama EU nisu efikasan način za borbu protiv KOVID-19", navode u Komsiji.

Zemlje članice su na predlog Evropske komisije već počele konsultacije o "postepenom i parcijalnom" ukidanju restrikcija na spoljnim granicam EU koje bi trebalo da počne od 1. jula.

"Evropska komisija predlažže da Zapadni Balkan bude na listi onih prema kojima će se otvoriti granica od 1. jula", poručila je komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.

Ona dodaje da cio proces mora da bude koordinisan, a da je najvažniji cilj zaštita javnog zdravlja.

Kriterijumi koji bi trebalo da budu uzeti u obzir prilikom postepenog otvaranja spoljnih granica EU prema trećim zemljma su epidemiološka situacija, mjere zaštite tokom putovanja kao i princip reciprociteta, odnosno ukoliko EU otvori granice za ulazak u Šengen prema trećoj zemlji i ona bi trebalo da otvori svoje granice za sve članice EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.