U Hrvatskoj trenutno boravi oko 115.000 turista
Ilustracija

U Hrvatskoj trenutno boravi oko 115.000 turista

U Hrvatskoj trenutno boravi oko 115.000 turista, što je tek petina gostiju u odnosu na isto vrijeme prošle godine, a najposjećenije su Istarska, Primorsko-goranska i Zadarska županija, izjavio je hrvatski ministar turizma Gari Kapeli.

Turisti borave i u kontinentalnim županijama, koje imaju oko 50 odsto turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kapeli je rekao da se ove godine očekuje od 30 do 35 odsto prihoda od turizma u odnosu na lanjski prihod, a u nekim županijama, kao što su Primorsko-goranska i Istarska, i do 40 odsto.

Trenutno je najviše domaćih turista, a za poslednja 24 sata stiglo je i 20.000 stranaca, rekao je Kapeli novinarima u Opatiji.

Od početka mjeseca do 13. juna u Hrvatskoj je bilo 188.000 turista, uz ostvarenih milion noćenja.

U strukturi turista koji borave u Hrvatskoj najviše je domaćih - 45 odsto, Slovenaca je 34 odsto, Njemaca (15), Austrijanaca (12), a naposjećenije destinacije su Rovinj, Vir, Mali Lošinj, Medulin i Krk.

Tokom posljednja 24 sata u Hrvatsku je ušlo oko 20.000 turista, rekao je Kapeli i podsjetio da Njemačka u noći između nedjelje i ponedjeljka otvara granice i da njeni državljani neće morati u samoizolaciju nakon povratka u zemlju.

Hrvatska očekuje da će, nakon Austrije i Mađarske, posle 15. juna biti otvorena najvažnija tržišta srednje Evrope, a Kapeli je naveo da bukinzi značajno rastu od 10. jula.

Hrvatski ministar je rekao da su važni su i gosti iz BiH, Srbije, Izraela, a od početka septembra će se razgovarati i o dolasku gostiju iz Kine i Koreje u podsezoni. 

Na pitanje zašto nema znatnijeg snižavanja cijena smještaja, ministar Kapeli je odgovorio da svako ima svoju računicu, da oni koji ne žele da smanje cijene daju posebne akcije u dijelu ponude. 

On je ocijenio da će deo vlasnika kuća i apartmana vjerovatno ponuditi gostima neke akcije, a ali je ocijenio da će "tržište reći svoje". 

Na pitanje o rizicima, s obzirom na kovid 19, ministar Kapeli je rekao "da se sve balansira", da je važna dobra organizacija, objavila je agencija Hina. 

Postoji rizik i za pretpostaviti je da će se neki slučajevi događati, ali važno je da znamo proceduru i da se poštuje protokol na novou Nacionalnog štaba, rekao je Kapeli.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.