Održane litije i molebani u više crnogorskih gradova(FOTO)(VIDEO)
Bijelo Polje, foto: Kodex

Održane litije i molebani u više crnogorskih gradova(FOTO)(VIDEO)

Poslije skoro tri mjeseca otkada su prekinuti zbog mjera koje je NKT propisao u cilju sprečavanje širenja epidemije korona virusa, večeras su u više gradova naše zemlje ponovo krenuli molebani i svešteni molitveni hodovi, kao vid protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti.

"Njima se nastavlja zavjet dat prije godinu dana, 15 juna na Trojičindanskom saboru u Podgorici, kasnije potvrđen na Svetovasilijevskom saboru u Nikšiću, ponavljan u svim litijskim hodovima koji su nakon toga obgrlili Crnu Goru i približili je nebesima: Ne damo svetinje", navode iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

U skladu sa odlukom Episkopskom savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, da se od Nedjelje Svih svetih, 14. juna, nastave molitvene litije, one se večeras održavaju samo u onim gradovima gdje su na vrijeme prijavljene. Kako kažu iz MCP, tamo gdje nijesu na vrijeme prijavljene i gdje, samim tim, nije dobijeno odobrenje policije, sveštenstvo uz molitveno učešće vjernog naroda, služi Moleban Presvetoj Bogorodici za spas svetinja i bratsku slogu.

"Uprkos pritiscima, kojima su proteklih mjeseci bili izloženi arhijereji, Mitropolit Amfilohije i Episkop Joanikije, sveštenici i vjernici: privođenjem, hapšenjem… osuđivanjem i kažnjavanjem, otvorenim prijetnjama sa najviših adresa, a sve pod plaštom brige za zdravlje, i na kraju rušenjem konaka Svetog Vasilija Ostroškog i progonom sveštenika, narod se nije dao zastrašiti. Sabrao se uz poštovanje mjera NKT-a i glasno i večeras poručuje: Ne damo svetinje", kažu iz MCP.

Podgorica

002053509cdeb12ca9b3f182ea5eec82da8fff487c39b49ef289d917b3b51b18f564c9226f3be

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je sa sveštenstvom, nakon Molebana u sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, ulicama Podgorice poveo molitveni hod.

00205394a97322a4dcfaee86efc7c0ae9621393e29ecb257314e154af6e6fd5105a15d8eafa9

Nikšić

Moleban u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću služili su arhimandriti Arsenije i Isaija, igumani manastira Kosijerevo i Bijela. Vjerni narod se kako navode iz MCP-a tokom molebana pridržavao svih mjera NKT-a.

"Nakon molebna, okupljenima se besjedom obratio protojerej Miodrag Todorović. On je pročitao dio saopštenja Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori u kome se govori o poštovanju mjera i obnovi litija. Takođe je pročitao saopštenje CO Nikšić i obavijestio javnost da, iako su u Nikšiću danas preduzete sve mjere da bi se litija održala, iako je blagovremeno najavljena po svim propisima i CO dobila pozitivan odgovor, u poslednjem trenutku, Sekretarijat za saobraćaj je procijenio da nisu stvoreni uslovi i usprotivio se održavanju molitevnog hoda ulicama grada pod Trebjesom", javlja MCP.

viberslika20200614191349

Todorović je naglasio da treba dati Bogu Božije, a caru carevo, dodajući da će već večeras podnijeti žalbu i tražiti da se ispita ova odluka.

Nikšićani su večeras poslali poruku da su odlučniji nego ikad u odbrani svetinja.

Bijelo Polje

Ispred crkve svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju u 19 časova održan je moleban za vjernike. Litija nije dozvoljena jer nije blagovremeno prijavljena Centru bezbjednosti Bijelo Polje.

Budva

5216421viberimage20200614191715ff

U Crkvi Svete Trojice u Starom gradu  u Budvi odslužen je moleban nakon kojeg je krenula litija ka Crkvi Svete Petke.  Otac Boris Radović upozorio je vjerni narod da u litiju učešće uzme najviše 200 vjernika.

Berane

Prva litija je održana u Beranama. Vjernici su se skupili ispred hrama Svetog Simeona Mirotočivog, a idu prema 3 kilometara udaljenom manastiru Đurđevi stupovi.

"Krsni hod protiče u skladu sa propisima, a oko 200 građana se odazvalo apelu paroha Beranskog, oca Miloša Cicmila, koji ih je zamolio da ispoštuju odluke Nacionalnog koordicionog tela za suzbijanje zaraznih bolesti", javljaju Novosti.

Pljevlja

U Crkvi Sv. Petke služen je moleban a na kraju je pročitano saopštenje Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja.

viberslika20200614192318

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.