Adžić: Neprihvatanje Crnogorske crkve stvar ideološke pripadnosti
Novak Adžić

Adžić: Neprihvatanje Crnogorske crkve stvar ideološke pripadnosti

Stotinu godina od ukidanja Crnogorske autokefalne crkve, navršava se 17 juna. Tada je regent Aleksandar Karađorđević, u ime svog oca, kralja Petra, donio rješenje i proglas o ujedinjenju svih pravoslavnih crkvenih oblasti, što je praktično značilo i ukidanje crnogorske crkve.

“Aleksandar je 1920. godine ozakonio proces nasilnog, nekanonskog, protivopravnog, antiustavnog ukidanja autokefalne Crnogorske crkve koji je trajao od 1918. godine”, kaže za TVCG pravnik i istoričar Novak Adžić.

On podsjeća da su Crnogorci vjekovima svoje vladike birali na Opštecrnogorskom narodnom zboru, sve do knjaza Danila kada je pravo izbora mitropolita pripadalo gospodaru i crnogorskom Senatu. Tako je bilo u doba kralja Nikole. Sve do 1920. i ukaza regenta Aleksandra.

“Nekoliko mjeseci prije toga, 16. marta 1920. godine Sveti arhijerejski sabor carigradske patrijarsije, je Patrija aktom broj 2056 priznao proglaseno ujedinjenje autokegalnih crkava, Srpske, Crnogorske, Karlovačke, i drugih eparhija u jedinstvenu Pravoslavnu crkvu navodeći da je to rađeno iz političke ekonomije te da to nije bilo dominantno u skladu sa crkvenim pravima”, objašnjava Adžić.

O Crnogorskoj crkvi napisane su brojne stranice i knjige u naučnoj istoriografiji, publicistici, snimljene su brojne emisije. Ko hoće da zna, ima odakle i da sazna o sudbini crkve.

“Mislim da svako ko je zainteresovan, koga to pitanje zaista zanima, u pravom smislu, da spozna ključne istorijske činjenice, o viševjekovnoj, kanonskoj i stvarnoj autokefalnoj Crnogorskoj crkvi imao je mogućnost i šansu da sazna, makar one bazične elementarne činjenice”, navodi on.

Adžić dodaje da će uvijek postojati oni koji odbijaju da spoznaju utvrđene i očigledne činjenice, oni koji neće da prihvate viševjekovno postojanje autokefalne crkve u Crnoj Gori. Međutim poručuje da je to dominantno stvar političke i ideološke pripadnosti. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.