Preminuo pjevač Riki Valans u 84. godini

Pjevač Riki Valans, prvi Velšanin koji je u Britaniji izbio na prvo mjesto top liste pjesmom “Reci Lauri da je volim” 1960. godine, umro je u 84. godini, potvrdio je njegov agent.

Valans, rođen kao Dejvid Spenser, koji se sa 17 godina pridružio ratnom vojnom vazduhoplovstvu, prije nego je postao muzičar, imao je demenciju i bio je u bolnici dosta dugo prije početka epidemije virusa korona, prenosi Tanjug.

Prije čuvenog hita iz 1960. godine Valans je nastupao po klubovima sjeverne Engleske.

Pjesma “Reci Lauri da je volim” bila je na listi 16 sedmica, od toga tri na mjestu broj jedan. To je bio njegov jedini hit u Britaniji.

Pjesma govori o tragičnoj ljubavi mladića Tomija prema djevojci Lauri. Pjesma je u to vrijeme smatrana kontroverznom, pa je čak bila i zabranjena na BBC-iju, ali je ipak došla do prve pozicije. Ovaj singl prodat je u više od milion primjeraka.

On je 2017. godine objavio posljednji singl pod nazivom “Dobrodošao kući” /Welcome Home/ kako bi prikupio novac za Muzej RAF-a, odnosno Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, i Udruženje RAF-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.