Austrija nezaposlenima planira po 450 eura
Foto: Rojters

Pomaže u krizi

Austrija nezaposlenima planira po 450 eura

Austrijska vlada planira da da jednokratne isplate nezaposlenima i pojačati izdvajanja za porodice sa djecom kako bi ublažila ekonomske posljedice korona krize, objavila je danas austrijska vladajuća koalicija.

Mjere koje će da budu usvojene na sastanku vlade sledeće sedmice, uključuju isplate od 450 eura nezaposlenima i 360 za porodice po đetetu mlađem od 18 godina, objavili su kancelar Sebastian Kurc i čelnik koalicijske Zelene stranke Verner Kogler u razgovoru za televiziju ORF.

Vlada planira i smanjivanje poreza na najniže plate na 20 posto s 25 posto, a te će promjene da budu primijenjene retroaktivno od početka ove godine.

Smanjenje poreza restoranima

Kurc je kazao kako će koalicijska vlada konzervativaca i zelenih da zna više o trošku tih mjera u utorak nakon novog susreta.

Vlada je ranije najavila paket pomoći vrijedan 38 milijardi eura za kompanije i ekonomiju. U petak je gotovo udvostručila planirano zaduživanje za ovu godinu, na rekordne nivoe.

Austrija planira da ismanji na pet posto porez na dodatnu vrijednost restoranima i kulturnom sektoru do kraja godine, rekla je vlada u petak.

U Austriji je zabilježeno gotovo 17 hiljada slučajeva zaraze, sa 677 smrtnih ishoda.

Prognozira se da će austrijski BDP, ako ne dođe do drugog vala zaraze, ove godine da padne 7,2 posto, no čak i novi talas, slabiji od prvog, produbio bi tu krizu na 9,2 posto, objavila je austrijska banka, prenosi 24sata.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.