Kolinda Grabar Kitarović našla novi posao, dnevnica 900 dolara
Kolinda Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović našla novi posao, dnevnica 900 dolara

Bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, u julu bi trebalo da postane član Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta što će joj biti doživotno zanimanje.

Pošto je glasanje za nove članove Izvršnog obora samo formalnost, izvjesno je da će Grabar-Kitarović pristupiti Olimpijskom komitetu u Lozani zajedno s nekadašnjom kubanskom bacačicom koplja Marijom de la Karidad Kolon Ruenes, saudijskom ambasadorkom u Sjedinjenim Državama, princezom Rimom Bandar Al-Saud, potpredsjednikom Olimpijskog komiteta Mongolije, Batušigom Batboldom i Sebastijanom Koenom, predsjednikom Međunarodnog atletskog saveza, osvajačem tri olimpijske medalje.

"To je već gotova stvar. Nikada se nije dogodilo da predloženi ne budu izabrani“, kaže za portal Indeks Zlatko Mateša, dugogodišnji predsjednik Olimpijskog komiteta Hrvatske.

Osim kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatska već ima prestavnika u vrhu olimpijske organizacije. Riječ je o Antunu Vrdoljaku koji zbog starosnog doba od 2011. godine nema pravo glasa, ali je još uvek član Izvršnog odbora.

Pošto je članstvo u ovom odboru doživotno, bivša predsjednica će imati priliku da decenijama uživa službene povlastice svjetskog olimpizma.

Zaposlenje doživotno, plaćen put i dnevnice

"Članovi nemaju platu, plaćeni su im putni troškovi i dnevnice u iznosu od 900 američkih dolara, a imaju pravo na troškove za svoju kancelariju i mogu da zaposle asistenta, iako im realno nije ni potreban“, dodaje Mateša za portal Indeks.

Dnevnice se dobijaju ukoliko članove Olimpijski komitet pošalje na službeni put. Na sreću, članovi MOK-a na putu provedu otprilike pola godine, tako da će Grabar-Kitarović imati pravo na preko 160 hiljada dolara godišnje, pored nadoknada za kancelariju i troškove putovanja.

Pošto je izgubila na predsjedničkim izborima, Kolinda Grabar-Kitarović je najavila da će ostati u Hrvatskoj i posvetiti se brizi o ženama i djeci. No, promijenila je mišljenje i odlučila se da se opet posveti međunarodnoj karijeri. Za mjesec dana joj ističe zakonsko pravo na punu predsjedničku platu, ali pošto angažman u MOK-u nije formalno zaposlenje, imaće pravo da još šest mjeseci prima pola plate iz državne blagajne.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.